Duo-column: ‘Grote Songfestivalfeest was avond vól guilty pleasures’
Bron: Het Grote Songfestivalfeest / Nathan Reinds

Duo-column: ‘Grote Songfestivalfeest was avond vól guilty pleasures’

Geschreven door Redactie

Vincent en Daniël van Songfestival Update laten hun licht schijnen op de actuele ontwikkelingen rondom het Eurovisie Songfestival 2023 en de Nederlandse inzending Mia & Dion.

Wat een héérlijke avond heb ik gehad! Alexander Rybak, Loreen, Måns Zelmerlöw. Iedereen was er. Zélfs Duncan Laurence, die tijdens de eerste editie nog in afwezigheid schitterde. Een avond vól guilty pleasures. Tegelijkertijd was het ook enigszins een vreemde avond. Je kijkt eigenlijk drie uur lang naar een groep artiesten waarvan de meeste nooit meer zijn geworden dan ‘die van het Songfestival.’ Deze avond bewees dan ook vooral: het winnen van het Songfestival is geen garantie voor succes. De meeste artiesten zijn eendagsvliegen, maar wel in de categorie All I Want For Christmas Is You. Ze teren nog steeds op het succes van hun Songfestival-liedje, sommigen al 40 tot 50 jaar.

Dit gegeven mocht de pret niet drukken. In 2019 vond ik zeker het optreden van Lenny Kuhr het hoogtepunt van de avond. De hele Ziggo Dome die De Troubadour meezong, prachtig! Dat gebeurde nu weer, maar het echte hoogtepunt vond ik - verrassend genoeg - Netta. Haar winnende Songfestival-nummer TOY is net als wijn, het wordt beter met de jaren. In 2018 vond ik het een vreemd kippenlied, maar inmiddels is het iconisch. Klein puntje van kritiek: ik miste wel Sam Ryder, die helaas vorige week moest afzeggen. Wat had ik hem graag op deze avond willen zien schitteren. Hij had de hele Ziggo Dome plat gespeeld én als runner-up alle oud-winnaars naar huis gezongen. Hopelijk duurt het niet weer drie jaar tot het volgende Grote Songfestivalfeest en is Sam er dan wél bij!

Daniël

Ik heb net als jij heel erg genoten van deze avond in de Ziggo Dome. Het was inderdaad een avond vol guilty pleasures, zoals jij al zei. Dat is volgens mij geen compliment voor een artiest, maar het past heel erg goed bij het Songfestival. Het is te hopen voor artiesten zoals Duncan Laurence dat hij niet verdwijnt in het guilty pleasure-hoekje. Wie daar (helaas) wel in zitten zijn artiesten zoals Alexander Rybak, Netta en misschien zelfs Johnny Logan.

Maar dat is de charme van het Songfestival. En op zo’n avond als deze komt dat allemaal samen. Het valt mij altijd tegen dat het nooit helemaal uitverkocht is, want als fan van het Songfestival moet je hier toch echt bij zijn. Hoe groot was de kans dat je zestien winnaars van het Songfestival ooit nog zou zien optreden. Ik heb genoten en kijk nu al uit naar het volgende feestje!

Vincent

Houdt songfestivalupdate.nl in de gaten voor het laatste nieuws. Volg ons ook op Facebook, Twitter, Instagram en TikTok én wordt lid van onze Facebook-groep!