Hoe objectief hebben de Zweden voor Loreen gekozen?
Bron: EBU

Hoe objectief hebben de Zweden voor Loreen gekozen?

Geschreven door Eszter Matla-Fodor

Zweden-watcher Eszter volgt Loreen in aanloop naar het Songfestival.

Het is zover: alle landen hebben hun artiest en liedje voor Liverpool gekozen en zo ook Zweden. Dat Loreen de winnares van Melodifestivalen zou worden was niet bepaald een verrassing. Nog voordat zij überhaupt door was naar de finale, werd al door de bookmakers gespeculeerd dat haar nummer het Songfestival zelf zou gaan winnen.

Behalve dat dit enigszins voorbarig is, vraag ik me ook af hoe erg dit het stemgedrag van de kijkers zou hebben beïnvloed. Loreen's talent en het feit dat ze een hele goede zangeres is, valt niet te ontkennen, maar hoe objectief kan iemand stemmen als een lied de hemel in wordt geprezen nog vóór dat het gepresenteerd is? 

Cha Cha Cha

Natuurlijk willen de Zweedse fans het Songfestival weer winnen, dus stemmen ze op degene die de meeste kans maakt, door wie die kansen ook worden bepaald. Is het de media? De bookmakers? Waarschijnlijk de bookmakers beïnvloed door media of misschien wel andersom.

Objectief gekozen of niet, de Zweden hebben er in ieder geval veel vertrouwen in dit jaar. Dat mag ook wel, als Finland's Cha Cha Cha als grootste concurrent wordt beschouwd, met een liedje van ondefinieerbaar genre en een verwarrend optreden, al vond ik de nagels van Loreen in haar act ook onnodig angstaanjagend.

Geschatte kansen

Hoewel volgens een peiling van Aftonbladet 70% van de lezers vindt dat Loreen de terechte winnaar is, vind ik het verloop zelf heel frappant en dat heeft me aan het denken gezet. Zou het niet eerlijker zijn als de geschatte kansen op winst niet gepubliceerd zou worden? Dat liedjes uitlekken kun je denk ik niet voorkomen, maar misschien wel dat stemgedrag wordt beïnvloed door publicaties in de media.

Muzieksmaak is natuurlijk allesbehalve objectief, maar ik zeg: laat mensen volgens hun smaak stemmen in plaats van impliceren op wie ze zouden moeten stemmen. De kans dat ik met deze column een verandering in het verloop van Melodifestivalen teweeg zal brengen wordt overigens op 0.001% geschat.