Loreen (Zweden) - 2012
Bron: EBU / Andres Putting

Loreen (Zweden) - 2012

Biografie

Loreen wordt geboren op 16 oktober 1983 in Åkersberga, Zweden. In 2004 doet de zangeres, die eigenlijk Lorine Zineb Nora Talhaoui heet, mee aan de Zweedse versie van Idols. Ze eindigt op de vierde plaats. Een jaar later, in 2005, brengt Loreen samen met het Zweedse duo Rob'n'Raz de single The Snake uit.

Loreen besluit om na een jaar haar muziekcarrière te pauzeren en achter de schermen aan de slag te gaan als regisseur van diverse realityshows. In 2011 keert Loreen terug op het podium met haar deelname aan Melodifestivalen, de Zweedse voorronde voor het Eurovisie Songfestival. Ze strandt in de herkansingsronde.

Selectie

In 2012 doet Loreen opnieuw mee aan Melodifestivalen. De Zweedse publieke omroep SVT gebruikt de zangwedstrijd voor de 52ste keer om hun inzending voor het Eurovisie Songfestival te kiezen. Tussen 4 februari en 10 maart 2012 nemen in totaal 32 acts het tegen elkaar op. In de finale zijn er nog tien acts over. Loreen krijgt van zowel de jury als de kijkers thuis de meeste stemmen, waardoor zij met Euphoria wint.

Nummer

De zangeres vraagt zich in het nummer Euphoria af waarom ‘dit moment’ niet eeuwig kan duren. Ze zingt dat ze met haar geliefde in hun eigen universum is ‘waar alles is toegestaan en liefde op de eerste plaats komt’. Het nummer is geschreven en gecomponeerd door Peter Boström en Thomas G:son.

Optreden