Duncan Laurence (Nederland) - 2019
Bron: EBU / Thomas Hanses

Duncan Laurence (Nederland) - 2019

Biografie

Duncan Laurence wordt geboren op 11 april 1994 in Spijkenisse. Duncan Laurence, die eigenlijk Duncan de Moor heet, begint op dertienjarige leeftijd met het schrijven van zijn eigen liedjes. In 2012 doet Duncan mee aan de lokale talentenjacht Brielle’s Got Talent. Hij weet de wedstrijd te winnen, waardoor hij één dag de studio in mag met producer Emanuel Platino om muziek op te nemen.

In 2013 start Duncan een opleiding aan de Rockacademie in Tilburg. Met medestudenten richt hij de band The Slick op, waarmee hij in 2014 optreedt op het festival Eurosonic Noorderslag. In hetzelfde jaar doet Duncan mee aan The voice of Holland. Tijdens zijn auditie zingt hij Sing. Met Ilse DeLange als coach bereikt hij de halve finale. In 2016 stopt hij met The Slick. Een jaar later studeert hij af aan de Rockacademie.

Selectie

Op 21 januari 2019 maakt AVROTROS bekend dat zij intern Duncan Laurence hebben geselecteerd als Nederlandse inzending voor het Eurovisie Songfestival. De zanger is door Ilse DeLange voorgelegd aan de selectiecommissie. “We werden van onze stoel geblazen door de song. Het is zo krachtig dat we unaniem hebben besloten dat Duncan onze man is”, zegt AVROTROS-directeur Eric van Stade, lid van de commissie.

Met het selecteren van Duncan kiest AVROTROS voor een nieuwe aanpak. “De afgelopen jaren deden voor Nederland A-artiesten mee met grote naamsbekendheid. Voor mij geldt dat laatste niet, maar dat is juist ook mooi: er zijn heel veel jonge muzikale talenten in Nederland. Mijn deelname bewijst dat je zomaar de kans kunt krijgen om op zo’n groot platform te laten zien wat je waard bent”, zegt Duncan.

Nummer

Op 7 maart 2019 presenteert Duncan in De Wereld Draait Door zijn nummer Arcade. Het lied gaat over de hoop iets te bereiken dat onbereikbaar lijkt. “De inspiratie vond ik in het verhaal van een dierbare die op jonge leeftijd is gestorven. De song die toen ontstond doopte ik Arcade”, zegt Duncan over de totstandkoming van het nummer. Duncan heeft Arcade samen met producer Wouter Hardy gemaakt.

Optreden