Zó wordt Songfestival beetje Oekraïens: Julia Sanina en gratis kaartjes
Bron: EBU

Zó wordt Songfestival beetje Oekraïens: Julia Sanina en gratis kaartjes

Geschreven door Vica Kolbeek

Oekraïne-watcher Vica volgt TVORCHI in aanloop naar het Songfestival.

Na lang wachten zijn ze eindelijk bekendgemaakt: de presentatoren van het Songfestival. Graham Norton, Hannah Waddingham, Alesha Dixon en de Oekraïense Julia Sanina van Hardkiss mogen in mei het Songfestival presenteren.

Julia Sanina vindt het een enorme eer om een van de presentatoren te mogen zijn in Liverpool. “Voor mij is het een plezier en een grote verantwoordelijkheid om een deel van de Eurovisie familie te worden. Ik voel jullie steun. En ik ben er zeker van dat we zelfs tijdens deze oorlog onze mooie cultuur kunnen laten zien op het hoogste niveau”, zegt ze.

Naast Julia is er ook een rol voor Timur Miroshenko. Hij was in 2017 een van de presentatoren en krijgt dit jaar de rol van correspondent en is tijdens de live shows ook te zien. Vanuit Oekraïne komen er veel positieve reacties, maar heel veel mensen hadden gehoopt op een iets eerlijkere verdeling tussen Britse en Oekraïense presentatoren.

3000 kaarten voor Oekraïense vluchtelingen

Naast de presentatoren is er deze maand ook bekendgemaakt dat er 3000 kaarten worden weggegeven aan Oekraïense vluchtelingen. Veel mensen zijn daar blij mee, maar de mannelijke fans balen omdat zij daar helaas geen gebruik van kunnen maken.

Dat komt door de mobilisatie wet die nu al een jaar geld waardoor mannen tussen de 18 en 50 Oekraïne niet kunnen verlaten. Alleen onder zeer bijzondere omstandigheden kan een man tijdelijk het land uit. Eén van de reacties op sociale media was dan ook: ‘Voor 3000 Oekraïense vrouwen zal je bedoelen.’

Ik begrijp de Oekraïense bevolking heel goed in hun reacties. Maar ik zie het alleen maar als iets positiefs dat Oekraïne op deze manier betrokken wordt in de liveshows in Liverpool.

Houdt songfestivalupdate.nl in de gaten voor het laatste nieuws. Volg ons ook op Facebook, Twitter, Instagram en TikTok én wordt lid van onze Facebook-groep!