Netta (Israël) - 2018
Bron: EBU / Andres Putting

Netta (Israël) - 2018

Biografie

Netta wordt geboren op 22 januari 1993 in Hod Hasjaron, Israël. Het gezin verhuist in 1995 vanwege het werk van Netta’s vader naar Nigeria. Na vier jaar keert het gezin weer terug naar Israël. Netta, die voluit Netta Barzilai heet, wordt in haar tienerjaren veel gepest om haar uiterlijk en lijdt aan de eetstoornis boulimie.

Aan de Rimon School of Music in de stad Ramat Hasjaron studeert Netta zang en elektronische muziek. Vanaf dat moment maakt ze gebruik van de vocal loop. Met een vocal loop kan je met een elektronisch toetsenbord gezongen fragmenten herhalen. In 2016 richt Netta de band The Experiment op, waarin de vocal loop een belangrijke rol speelt. Overdag werkt Netta op een kinderdagverblijf.

Selectie

Op 29 oktober 2017 begint de televisieshow HaKokhav HaBa L’Eurovizion (The Next Star For Eurovision), waarmee de publieke omroep IPBC de Israëlische inzending voor het Eurovisie Songfestival kiest. Aan de wekenlange zangwedstrijd doen 99 acts mee. Op 13 februari 2018 zijn er nog vier acts over.

De finale bestaat uit twee rondes. In de eerste ronde valt Chen Aharoni af. In de tweede ronde zijn alleen Riki Ben Ari, Jonathan Mergui en Netta nog over. Netta zingt een mashup van Tik Tok van Kesha en Gangnam Style van PSY. Uiteindelijk wordt Netta door de vakjury en kijkers uitgeroepen tot winnaar.

Nummer

TOY wordt door de kippengeluiden en het bijbehorende dansje bestempeld als ‘kippenlied’, maar gaat over vrouwenemancipatie. In het nummer vertelt de zangeres aan een jongen dat ze niet zijn speeltje is. Het lied is geschreven en gecomponeerd door de Israëlische songwriters Doron Medalie en Stav Beger.

Optreden