2023 Calling: Wat weten we al over het Songfestival in Liverpool?
Bron: AVROTROS / Jasper Suyk

2023 Calling: Wat weten we al over het Songfestival in Liverpool?

Geschreven door Daniël Schalk

Het is 2023! Het aftellen is nu écht begonnen, want over 128 dagen vindt de eerste halve finale plaats. Liverpool maakt zich klaar om in mei het Eurovisie Songfestival te organiseren. Dit doen zij namens Oekraïne, omdat het Songfestival daar niet kan plaatsvinden vanwege de oorlog met Rusland.

Het Songfestival mag dan in het Verenigd Koninkrijk plaatsvinden, het zal wel Oekraïense elementen bevatten. De EBU heeft vanaf het begin benadrukt dat zij dit belangrijk vinden. Songfestival-kenner Aran Bade is het daarmee eens. “We moeten terugzien dat het de winst was van Oekraïne”, zei hij eerder.

Oekraïense presentatoren?

Eén van die elementen is volgens de Oekraïense muzieksite MUZVAR een gemengd presentatieteam met twee Britse presentatoren en twee Oekraïense presentatoren. Oekraïne zou Masha Efrosinina en Timur Miroshnychenko afvaardigen. Timur is sinds 2007 de Oekraïense commentator van het Songfestival.

Timur bevestigt noch ontkent de presentatieklus. “Zelfs al zou ik gekozen zijn om het Songfestival te presenteren, dan nog zou ik het niet bekend mogen maken vóór de officiële aankondiging. Je moet de hiervoor ondertekende overeenkomsten naleven. Maar of ik die overeenkomsten heb of niet, daarvoor moeten we wachten tot de officiële bekendmaking van de presentatoren”, zei hij tegen MUZVAR.

Liverpool = The Beatles

Zeg je Liverpool, dan zeg je The Beatles. In 1969 brachten zij een album uit met de naam Abbey Road, een straat in Liverpool waar hun opnamestudio zich bevond. Op de hoes stond de iconische foto van The Beatles op het zebrapad in deze straat. Sinds 2010 staat dit zebrapad op de Britse monumentenlijst.

Het kan niet anders dan dat de in Liverpool geboren Beatles-zanger Paul McCartney een rol speelt tijdens het Songfestival. “Hij moet zéker een rol spelen”, betoogt ook William Lee Adams van Wiwibloggs. De 80-jarige Paul treedt nog altijd op, dus misschien zal hij in mei een pauzeact verzorgen?

De kansen van Nederland

Nederland stuurt Mia Nicolai en Dion Cooper naar Liverpool met een nummer van Songfestival-winnaar Duncan Laurence. Officieel is er over het nummer nog niks bekend, maar het lied zou volgens RTL Boulevard Chasing Highs heten. Naar verwachting wordt het nummer in maart gepresenteerd.

Mia en Dion zijn in 2020 door Duncan en zijn vriend Jordan Garfield bij elkaar gebracht. Door de betrokkenheid van Duncan zijn de verwachtingen hoog. Kan hij Nederland opnieuw de overwinning bezorgen? De bookmakers geloven daar vooralsnog niet in. Zij voorspellen op dit moment een veertiende plek voor Nederland. Oekraïne staat weer bovenaan. Zijn worden vertegenwoordigd door TVORCHI.

Houdt songfestivalupdate.nl in de gaten voor het laatste nieuws. Volg ons ook op Facebook, Twitter, Instagram en TikTok én wordt lid van onze Facebook-groep!