Geen duidelijke favoriet bij de start van de Eurosong-week
Bron: VRT

Geen duidelijke favoriet bij de start van de Eurosong-week

Geschreven door Jolien Weuts Laatste update:

België-watcher Jolien blikt vooruit op de Belgische nationale voorronde Eurosong.

Aankomende week wordt een spannende week voor de Belgische songfestival fans. Aanstaande zaterdag 14 januari zal de finale van Eurosong 2023 plaatsvinden en wordt de inzending voor Liverpool gekozen. Op donderdag 15 december kwam de VRT al met snippets naar buiten van de 14 deelnemende liedjes, maar vanaf vanavond krijgen we de volledige nummers te horen.

Het was even wachten op nieuws rond Eurosong, maar inmiddels heeft de Vlaamse publieke omroep VRT toch wel al wat informatie vrij gegeven. Zo weten we nu wie er in 15 koppige jury zit en dat niemand minder dan Songfestival-winnaar Duncan Laurence aanstaande zaterdag zal komen optreden in de finale.

Opvallend aan de jury vond ik dat het delegatiehoofd van de RTBF, Leslie Cable, er in zetelt als ook Stéphan Monsieur, de voorzitter van OGAE Belgium en Songfestival.be-redacteur Jasper Van Biesen. Presentatrice van het songfestival 2021, Nikkie De Jager zal ook aanwezig zijn en zij zal samen met oud songfestival kandidaten Laura Tesoro en Jérémie Makiese en oud winnaar Alexander Rybak de jury commentaar voor hun rekening nemen. De andere 11 jury leden zullen niet te zien zijn in de show, maar zullen uiteraard wel mee punten geven.

Van 14 naar 7

Het concept van Eurosong 2023 is best wel vreemd. Elke kandidaat heeft momenteel nog 2 liedjes, maar ze zullen maar met 1 liedje in de finale staan. Welk van de 2 liedjes ze zullen brengen in de finale, kiezen ze zelf en is natuurlijk al bepaald. Ik vraag me toch af waarom je iedereen dan met 2 nummers laat deelnemen als ze uiteindelijk zelf kiezen met welk nummer ze in de finale staan.

Je hebt er als kijker toch niets aan om te weten welke nummers het niet geworden zijn aangezien we er toch geen inspraak op hebben. Vanaf vanavond zal er dagelijks een aflevering van Eurosong op TV te zien zijn en dit tussen het VRT journaal van 19 uur en het weerbericht. In deze uitzendingen zullen we de volledige versies van alle nummers te horen krijgen en zullen de artiesten, na feedback van de andere deelnemers, bekend maken met welk van hun 2 nummers ze naar de finale gaan.

Mijn favorieten

Net als de rest van Vlaanderen was ik niet echt heel enthousiast over de snippets. Zoals ik wel al eerder heb geschreven is Vlaanderen sowieso niet heel positief als het op het songfestival aankomt, maar dit keer ben ik het toch wel met de meerderheid eens. Ik wil wel positief blijven en iedereen het voordeel van de twijfel geven, want op basis van een snippet kun je moeilijk een heel nummer beoordelen. Het was dus best wel lastig om al een favoriet aan te duiden, maar ik heb mijn best gedaan om toch al een top 3 te maken.

Op nummer 3 heb ik Ooh La La van Hunter Falls. Hunter en Gustaph waren eigenlijk de enige 2 artiesten waarvan beide nummers me wel aanspraken, maar ik vond de nummers van Hunter toch iets beter al vrees ik dat ze misschien te veel voor de radio gemaakt zijn. Op nummer 2 staat het eerste nummer van Ameerah wat The Carnival heet. De snippet klonk wel al veelbelovend en deed me een beetje denken aan een nummer dat een paar jaar geleden meedeed aan de Noorse selectie waar ik wel fan van was.

Mijn nummer 1 en voorlopige favoriet is Chérine’s Ça M’ennuie Pas. Het is een vrolijk nummer en wat natuurlijk meteen opviel is dat het Franstalig is. Ze is de enige die in één van onze landstalen zingt en ik hoopte er eigenlijk vorig jaar al op, maar het zou wel leuk zijn als we na 18 jaar weer eens een inzending eigen taal sturen.

Kanshebbers

Ik heb het gevoel dat er niet echt een duidelijke favoriet is op dit moment, maar de grote favoriet voor de snippets uit kwamen waren toch wel The Starlings en volgens mij maken ze nog steeds wel veel kans. Tom heeft natuurlijk al eerder deelgenomen aan het Songfestival en heeft hiermee wel een voordeel. Hij kan namelijk zijn ervaring gebruiken om alles te laten kloppen en weet wel een beetje wat kan werken en wat juist niet.

Een andere naam die ik toch wel regelmatig voorbij zag komen is die van Gala, haar nummers zijn totaal anders dan die van de andere kandidaten waardoor ze er wel uitspringt en dus zal opvallen. Hoewel de reacties op Loredana’s nummers misschien niet het meest positief waren, mogen we haar zeker niet onderschatten. We weten dat ze een goede performer is en misschien kan ze met haar optreden de nummers nog wel naar een hoger niveau brengen. Ik ben alvast zeer benieuwd naar de volledige nummers en welk nummer de artiesten meenemen naar de finale.