Alexander Rybak (Noorwegen) - 2009
Bron: YouTube

Alexander Rybak (Noorwegen) - 2009

Biografie

Alexander Rybak wordt geboren op 13 mei 1986 in Minsk in de Wit-Russisch Sovjet Socialistische Republiek. Zijn moeder Natalia is een bekende pianist en zijn vader Igor een bekende violist. Als Alexander drie jaar is, verhuist het gezin naar Noorwegen. Een jaar later begint hij met het spelen van piano en viool.

Op 10-jarige leeftijd begint Alexander een muziekopleiding aan het Barratt Due Institute of Music in Oslo, Noorwegen. In 2005 doet hij mee aan de Noorse versie van Idols, waar hij het tot de halve finale schopt. Een jaar later, in 2006, wint Alexander met het lied Foolin de Noorse talentenjacht Kjempesjansen.

Selectie

Op 24 januari 2009 start de Noorse nationale voorronde Melodi Grand Prix voor het Eurovisie Songfestival. De wedstrijd bestaat uit vijf shows. In de drie halve finales plaatsen twee van de zeven deelnemers zich voor de finale. De acts die op de derde en vierde plaats eindigen, plaatsen zich voor de Second Chance-ronde. Uiteindelijk nemen acht acts het tegen elkaar op in de finale op 21 februari 2009.

De finale bestaat uit twee stemrondes. In de eerste ronde worden de acht finalisten door middel van televoting gehalveerd. In de tweede ronde zijn Alexander Rybak, Alexander Stenerud, Publiners en Tone Damli Aaberge nog over. Het publiek stemt nu per regio. Ook zijn er vier regionale jury’s. Door de vijf regio’s en de vier jury’s wordt Alexander Rybak met het nummer Fairytale uitgeroepen tot winnaar.

Nummer

Het nummer Fairytale gaat over Alexander’s ex-vriendin Ingrid Berg Mehus, die hij leerde kennen tijdens zijn opleiding aan het Barratt Due Institute of Music. Het mythische wezen Huldra uit de Scandinavische folklore was de inspiratiebron voor het nummer. Huldra lokt jonge mannen naar haar toe en kan hen vervolgens voor altijd vervloeken. Het lied is geschreven en gecomponeerd door Alexander zelf.

Optreden