Lenny Kuhr (Nederland) - 1969
Bron: YouTube

Lenny Kuhr (Nederland) - 1969

Biografie

Lenny Kuhr wordt geboren op 22 februari 1950 in Eindhoven. In 1967 doet Lenny, die eigenlijk Helena Hubertina Johanna Kuhr heet, mee aan het Cabaret der Onbekenden in Eindhoven. Met het nummer Laat Maar wint ze. In hetzelfde jaar maakt ze haar tv-debuut in het VARA-programma Nieuwe Liedjes.

In 1968 ontmoet Lenny tijdens een bijeenkomst van de door John de Mol sr. in 1962 opgerichte muziekstichting Conamus de Groningse dichter, kunstenaar en tekstschrijver David Hartsema. Ze besluiten te gaan samenwerken. In oktober 1968 wordt hun eerste nummer uitgebracht, genaamd De Straten.

Selectie

Op 26 februari 1969 organiseert de NOS in het Circustheater in Scheveningen het Nationaal Songfestival. Tien acts nemen het tegen elkaar op. Het deelnemersveld bestaat onder andere uit Patricia Paay, Rob de Nijs en Anneke Grönloh. Lenny Kuhr wordt met zeven punten uitgeroepen tot winnaar. Zangeres Conny Vink eindigt met haar nummer De Toeteraar met zes punten op de tweede plaats.

Nummer

Lenny Kuhr vertegenwoordigt Nederland op het Eurovisie Songfestival met het nummer De Troubadour. Het lied gaat over een zanger die overal ‘voor groot en klein publiek’ zijn eigen lied zingt en aan het eind dood gaat. De Troubadour is geschreven door David Hartsema en gecomponeerd door Lenny Kuhr.

Optreden