Loreen wil naar Liverpool, maar Melodifestivalen is nog geen gelopen race
Bron: SVT / Janne Danielsson

Loreen wil naar Liverpool, maar Melodifestivalen is nog geen gelopen race

Geschreven door Eszter Matla-Fodor

Zweden-watcher Eszter blikt vooruit op de Zweedse voorronde Melodifestivalen.

Eureka! Nee, dat is niet juist... European? Klinkt ook niet correct... Euphoria! Ja, dat is het! Dat is de titel van het winnende liedje van Loreen uit Zweden, die in 2012 met een verpletterende score van 372 punten de winst in Azerbeidzjan binnensleepte. Met niet alleen een catchy deuntje, maar ook een opvallend optreden is Loreen mij, en waarschijnlijk menig ander, erg bijgebleven. Daarom was ik ook blij verrast toen ik las dat Loreen dit jaar een poging gaat wagen om weer op de grootste Europese podium te mogen optreden.

Liefde en acceptatie

Samen met 27 andere inzendingen vanuit heel Zweden zal Loreen begin 2023 tijdens Melodifestivalen strijden om de eer om het land in Liverpool te vertegenwoordigen. Aangezien het Songfestival in Zweden bijna gelijkstaat aan een nationale feestdag, is de voorselectie vanzelfsprekend ook een enorme happening in het land. In februari, tijdens vier heats, in vier verschillende steden zullen de artiesten alles op alles zetten om in de finale in Stockholm hun lied te mogen presenteren en zo uiteindelijk door het publiek in maart hopelijk als beste gekozen te worden.

Het is overigens niet de eerste keer dat Loreen na haar succes in Baku opnieuw naar het Eurovisie zou willen. In 2017 heeft ze tijdens de heats al afscheid moeten nemen van een kans op een tweede titel, maar zoals ze het zelf in een interview met Aftonbladet zegt: behalve voor haar ego had dit verder geen betekenis en zeker niet voor haar kansen dit jaar. In hetzelfde interview zegt zij dat ze de boodschap van haar lied - liefde en acceptatie -, die de titel Tattoo draagt, het belangrijkste vindt om uit te dragen dit jaar. Ook noemt zij het Songfestival het enige platform wat niet alleen creativiteit aanwakkert, maar ook diversiteit promoot en liefde verspreidt. I couldn’t agree more!

Geduchte concurrent

Wie weet zal dit jaar weer een succesjaar voor Loreen worden, maar zij is natuurlijk niet de enige die van een plaats op het podium in Liverpool droomt. Bij de bookmakers volgt Maria Sur met 14% kans op de winst Loreen op de hielen, die met 17% vooralsnog aan de leiding gaat. Het verhaal van Maria is wel een hele bijzondere; de 17-jarige is namelijk na het uitbreken van de oorlog, samen met haar moeder, Oekraïne ontvlucht en is in Zweden verder gaan werken aan haar muzikale droom.

Dat ze erg getalenteerd is bleek tijdens de liefdadigheidsgala in april 2022, waar haar optreden met een staande ovatie werd beloond. Maria zal op zaterdag 11 februari in Linköping het toneel weer betreden, maar eerst zullen we aanstaande zaterdag tijdens heat 1 van de eerste zeven optredens in Göteborg kunnen genieten. Loreen zal tot de laatste ronde in Malmö moeten wachten om zich te bewijzen en over iets meer dan een maand weten we dan eindelijk wie met de vlag van Zweden af mag reizen naar Liverpool. Er komen in ieder geval spannende weken aan voor de artiesten en wij kunnen uitkijken naar vermakelijke zaterdagavonden voor de buis!

Houdt songfestivalupdate.nl in de gaten voor het laatste nieuws. Volg ons ook op Facebook, Twitter, Instagram en TikTok én wordt lid van onze Facebook-groep!