Marie Myriam (Frankrijk) - 1977
Bron: YouTube

Marie Myriam (Frankrijk) - 1977

Biografie

Marie Myriam wordt geboren op 8 mei 1957 in Luluaburg, Belgisch-Congo. In 1963 verhuist de dan 6-jarige Marie, die eigenlijk Myriam Lopes Elmosnino heet, met haar ouders en zusje naar Parijs. Haar ouders besluiten om van het vervallen hotel waarin zij wonen een restaurant te maken, dat ze Le Ribatejo noemen.

Elke avond treden er in Le Ribatejo fadozangers op. In het restaurant wordt Marie op een dag ontdekt door de Franse zanger Jean-Paul Cara, die Marie voorstelt aan een tekstschrijver. In 1976 brengt ze onder haar artiestennaam Marie haar debuutsingle Ma Colombe uit, gecomponeerd door Jean-Paul.

Selectie

Na de tweede plaats van Frankrijk in 1976 houdt omroep TF1 vast aan hun nationale finale, die in 1976 werd geïntroduceerd. Er zijn twee halve finales, waarin drie van de zeven acts doorgaan. Marie Myriam treedt aan in de tweede halve finale op 27 februari 1977 en plaatst zich met de meeste punten voor de finale. Op 6 maart nemen de zes finalisten het tegen elkaar op. Het publiek kiest Marie als winnaar.

Nummer

Marie Myriam vertegenwoordigt Frankrijk met het Franstalige L’oiseau Et L’enfant, dat ‘De vogel en het kind’ betekent. Het lied is geschreven door Joe Gracy en gecomponeerd door Jean-Paul Cara, die Marie ontdekte in het restaurant van haar ouders. Het is ook uitgebracht in het Engels, Duits, Spaans en Portugees.

Optreden