Life After Eurovision: Marie N verruilt muziekcarrière voor gezinsleven
Bron: Wikimedia Commons & Instagram

Life After Eurovision: Marie N verruilt muziekcarrière voor gezinsleven

Geschreven door Marit Bosman

Miljoenen tv-kijkers waren de afgelopen 64 jaar getuige van maar liefst 66 artiesten die het Eurovisie Songfestival wonnen. Het Songfestival winnen is niet niks, maar wat levert de overwinning op? In Life After Eurovision het verhaal van winnaars ná het Songfestival. 

In 2002 weet de Letse zangeres Marija Naumova onder haar artiestennaam Marie N de harten van de Songfestival-kijkers te veroveren. Met maar liefst 176 punten wint de zangeres namens Letland het Eurovisie Songfestival in Estland. Dit is de allereerste overwinning voor Letland. Malta eindigt tijdens de finale als tweede en gastland Estland en het Verenigd Koninkrijk delen samen de derde plek. 

Minst succesvol

Het Songfestival-nummer I wanna van Marie N staat bekend als een van de minst succesvolle winnaars uit de geschiedenis van het Eurovisie Songfestival. In een groot aantal Europese landen wordt het nummer nooit uitgebracht. Zelfs in Letland verdwijnt hun eigen winnende Songfestival-nummer na drie weken alweer uit de nationale hitlijst.

Het jaar daarop mag Letland het Eurovisie Songfestival organiseren. Marie N neemt samen met Letse zanger Renars Kaupers de presentatie van het Songfestival op zich. Dat jaar doen er 26 landen mee aan de muziekwedstrijd, voor die tijd een recordaantal. Dit is de laatste keer dat er alleen een finale wordt gehouden, want het jaar daarop worden twee halve finales ingevoerd.

Sound Of Music

In 2004 krijgt Marie N de hoofdrol in de Letse versie van de hitmusical The Sound Of Music. Tussendoor werkt ze nog steeds aan haar eigen muziek. Ze brengt het album On My Own uit met liedjes in het Lets, Frans, Engels en Portugees. In 2012 last ze een muzikale pauze in, om zich te concentreren op haar persoonlijke leven. Tegenwoordig woont Marie N met haar gezin in Frankrijk.