TVORCHI - Oekraïne
Bron: EBU

TVORCHI - Oekraïne

Biografie

Het elektronische muziekduo TVORCHI bestaat uit producer Andrii Hutsuliak en zanger Jimoh Augustus Kehinde. Het tweetal ontmoet elkaar tijdens hun studie aan de Ternopil National Medical University. In mei 2017 brengen zij hun debuutsingle Slow uit. In februari 2018 volgt hun debuutalbum The Parts.

Selectie

De Oekraïense publieke omroep UA:PBC kiest hun inzending voor de zevende keer met hun nationale voorronde Vidbir. Na de open inschrijving worden er 36 acts geselecteerd voor de longlist. Na een auditieronde blijven er tien acts over die het op 17 december 2022 tegen elkaar opnemen in de finale.

Vanwege de oorlog met Rusland wordt de tv-show op 17 december 2022 uitgezonden vanuit een ondergronds metrostation in Kiev, dat gebruikt wordt als schuilkelder. Met het nummer Heart Of Steel wint TVORCHI, waardoor zij Oekraïne mogen vertegenwoordigen op het Songfestival in Liverpool.

Nummer

TVORCHI zal Oekraïne vertegenwoordigen met het Engelstalige nummer Heart Of Steel. In het lied wordt gewaarschuwd voor de gevaren van nucleaire oorlogsvoering. De ontstaansgeschiedenis van het Eurovisie Songfestival om het uiteengevallen Europa na de Tweede Wereldoorlog weer te verenigen was de inspiratiebron voor het nummer. De boodschap is om niet op te geven bij tegenspoed.

Videoclip