Loreen - Zweden
Bron: SVT

Loreen - Zweden

Biografie

Loreen wordt geboren op 16 oktober 1983 in Åkersberga, Zweden. In 2004 doet de zangeres, die eigenlijk Lorine Zineb Nora Talhaoui heet, mee aan de Zweedse versie van Idols. Ze eindigt op de vierde plaats. Een jaar later, in 2005, brengt Loreen samen met het Zweedse duo Rob'n'Raz de single The Snake uit.

In 2011 doet Loreen zonder succes mee aan Melodifestivalen, de Zweedse voorronde voor het Eurovisie Songfestival. In 2012 doet ze opnieuw mee en wint met Euphoria. In Azerbeidzjan wint ze het Songfestival. In 2017 wil Loreen opnieuw heen, maar ze weet de finale van Melodifestivalen niet te bereiken.

Selectie

De Zweedse publieke omroep SVT organiseert in 2023 de 63ste editie van Melodifestivalen, waarvan de winnaar naar het Songfestival mag. Tussen 26 augustus en 16 september 2022 kunnen artiesten zich aanmelden. De SVT nodigt ook zelf artiesten uit om mee te doen. Er worden 2800 nummers ingestuurd.

De SVT selecteert 28 acts die mogen aantreden in de vier kwartfinales. Loreen doet voor de vierde keer mee. De Songfestival-winnares van 2012 is als allerlaatste aan de beurt in de vierde kwartfinale. Ze plaatst zich gelijk voor de finale, die zij met de meeste stemmen van zowel de jury’s als het publiek wint.

Nummer

Loreen vertegenwoordigt Zweden op het Eurovisie Songfestival 2023 met het nummer Tattoo. Het lied gaat over het vasthouden van een geliefde ondanks alle obstakels. Loreen zingt dat haar liefde voor haar minnaar net zo permanent is als een tatoeage. Loreen schreef het lied met de songwriters van Euphoria.

Videoclip