Life After Eurovision: Hitsensatie Loreen krijgt geen herkansing op Songfestival
Bron: Wikimedia Commons & Instagram

Life After Eurovision: Hitsensatie Loreen krijgt geen herkansing op Songfestival

Geschreven door Vincent Popken

Miljoenen tv-kijkers waren de afgelopen 64 jaar getuige van maar liefst 66 artiesten die het Eurovisie Songfestival wonnen. Het Songfestival winnen is niet niks, maar wat levert de overwinning op? In Life After Eurovision het verhaal van winnaars ná het Songfestival.

Het lukt Zweden in 2012 om het Songfestival voor de vijfde keer te winnen. Lorine Zineb Nora Talhaoui, beter bekend als Loreen, zingt met het nummer Euphoria haar land naar de winst. Vanaf het begin is ze al de grote favoriet en de hoge verwachtingen weet Loreen zeker waar te maken. Na haar succesvolle optreden op het Eurovisie Songfestival gaat het hard met haar bekendheid. 

Wereldwijd succes

In de eerste weken na het Songfestival groeit Euphoria in de hele wereld uit tot een grote hit. In Nederland staat het nummer maandenlang in de top-10. Uiteindelijk wordt Euphoria in Nederland de meeste succesvolle en langst genoteerde Songfestival-hit uit de geschiedenis. Een paar maanden na haar overwinning, in oktober 2012, brengt Loreen haar nieuwe album Heal uit. Ter promotie maakt ze een tour door Europa. Ze brengt ook een bezoek aan Nederland, waar zij optreedt in het RTL5-programma So You Think You Can Dance en tijdens de finale van The voice of Holland.

Traditiegetrouw mag de winnares van 2012 ook optreden tijdens het Eurovisie Songfestival in 2013 in eigen land. De Zweedse zangeres van Marokkaanse afkomst keert terug op het Songfestival-podium en zingt samen met een groot kinderkoor van ongeveer 60 kinderen haar hit Euphoria.

Melodifestivalen 2017

Vijf jaar na haar overwinning op het Eurovisie Songfestival wil Loreen haar overwinning van 2012 nog eens dunnetjes over doen. Ze doet in 2017 mee aan Melodifestivalen, de grote nationale voorronde van Zweden voor het Eurovisie Songfestival. Het nummer waarmee de Zweedse zangeres een nieuwe poging waagt om Zweden te vertegenwoordigen op het Songfestival is Statements.

Met het lied Statements kwalificeert Loreen zich niet rechtstreeks voor de grote finale van Melodifestivalen, maar ze mocht wel naar de herkansingsronde. Daar moest ze de strijd aan gaan met Kiss You Goodbye van de Zweedse zanger Anton Hagman. Helaas voor Loreen verliest ze deze strijd en mag ze niet door naar de grote finale. Haar Songfestival-droom komt abrupt ten einde.

The Story of Fire Saga

Loreen kan nu naast ‘Songfestival-winnares’ ook ‘actrice’ op haar CV schrijven. Als één van de grootste Songfestival-sterren uit de geschiedenis mag Loreen dit jaar natuurlijk niet ontbreken in de Songfestival-film van Netflix. Acteur Will Ferrell maakt in 2020 voor de streamingdienst een komische film over het Eurovisie Songfestival, genaamd Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga.

De film gaat over twee IJslandse muzikanten, die de kans van hun leven krijgen om hun vaderland te vertegenwoordigen op het Songfestival. Halverwege de film duiken er een hoop oud-winnaars op tijdens een heuse sing-a-long op een pre-party, waaronder Netta, Alexander Rybak, Conchita Wurst en natuurlijk Loreen. De Netflix-film is een feest der herkenning voor Songfestival-fans.