Pasha Parfeni - Moldavië
Bron: EBU

Pasha Parfeni - Moldavië

Biografie

Pasha Parfeni wordt geboren op 30 mei 1986 in Orhei, Moldavië. Pasha groeit op in een muzikaal gezin. Zijn moeder geeft pianoles en zijn vader is zanger en gitarist. Pasha leert op jonge leeftijd ook piano spelen en studeert muziek. In 2008 sluit hij zich aan bij de Moldavische muziekgroep SunStroke Project.

In 2009 doet Pasha met SunStroke Project mee aan de Moldavische voorronde voor het Songfestival, waarin ze derde worden. In hetzelfde jaar verlaat Pasha de groep. In 2010 doen Pasha en SunStroke Project apart mee. SunStroke Project wint en Pasha wordt tweede. SunStroke Project wordt in Noorwegen 22ste.

Pasha doet in 2011 opnieuw mee aan de Moldavische voorronde, maar wint weer niet. In 2012 doet hij zijn derde poging. Hij wint en mag voor Moldavië naar het Songfestival. Met het nummer Lăutar wordt hij elfde. In 2020 doet Pasha weer mee aan de Moldavische voorronde, dit keer wordt hij weer tweede.

Selectie

De Moldavische omroep TRM kiest hun inzending voor 2023 met de nationale voorronde Etapa Națională. Tussen 23 december 2022 en 16 januari 2023 kunnen artiesten zich inschrijven. Er komen 33 aanmeldingen binnen. Er worden tien acts geselecteerd die het op 4 maart 2023 tegen elkaar opnemen.

Eén van de finalisten is Pasha Parfeni, die voor de vijfde keer meedoet aan de Moldavische voorronde. De winnaar wordt bepaald door een vakjury en het publiek. Pasha krijgt de meeste stemmen en mag met zijn nummer Soarele Și Luna voor de tweede keer namens Moldavië naar het Songfestival.

Nummer

Pasha Parfeni vertegenwoordigt Moldavië met het nummer Soarele Și Luna. Het liefdesliedje gaat over een bruiloft. De liefde wordt verheven tot iets magisch en wordt vergeleken met metaforen, volkssymbolen en natuurlijke elementen. Soarele Și Luna is geschreven door Pasha’s vrouw Yuliana Parfeni.

Videoclip