Gustaph - België
Bron: VRT

Gustaph - België

Biografie

Gustaph wordt geboren op 5 juli 1980 in Leuven, België. De zanger, die eigenlijk Stef Caers heet, studeert af als producer aan het muziekconservatorium van Gent. Tijdens zijn studie scoort hij op 19-jarige leeftijd zijn eerste hit met Gonna Lose You onder de artiestennaam Steffen. In de Vlaamse Ultratop 50 bereikt het lied de 22ste plaats. Vijf maanden later verschijnt de vervolgsingle Sweetest Thing.

Hij is jarenlang actief als achtergrondzanger bij Vlaamse artiesten als Natalia, Truus Druyts en Willy Sommers. Ook verzorgt hij de achtergrondzang op enkele albums van Studio 100. In 2008 start hij met het maken van muziek onder de artiestennaam Gustaph. De Vlaamse omroep VRT vraagt Gustaph om in 2016 mee te doen aan hun voorronde Eurosong, maar vanwege een overvolle agenda bedankt hij.

Selectie

De Vlaamse publieke omroep VRT besluit hun inzending voor het Eurovisie Songfestival in 2023 na zeven jaar weer te kiezen met hun nationale voorronde Eurosong. Op 8 november 2022 maakt de VRT de zeven kandidaten van Eurosong 2023 bekend. In de finale op zaterdag 14 januari 2023 strijden Ameerah, Chérine, Gala Dragot, Gustaph, Hunter Falls, Loredana en The Starlings tegen elkaar.

De winnaar wordt gekozen door de kijkers en een vakjury. De vakjury bestaat onder anderen uit de Noorse Songfestival-winnaar Alexander Rybak en Nikkie de Jager, die in 2021 het Songfestival in Rotterdam presenteerde. Gustaph krijgt 278 punten, één punt meer dan publieksfavoriet The Starlings. Gustaph mag daardoor België vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival in Liverpool.

Nummer

Gustaph zal België in Liverpool vertegenwoordigen met het nummer Because Of You, waarmee hij Eurosong 2023 heeft gewonnen. Het lied gaat over het aanvaarden van iemands genderidentiteit, in het geval van Gustaph als queer persoon. Because Of You is geschreven door Gustaph en Jaouad Alloul.

Videoclip