Duo-column: ‘Oekraïense elementen in Brits Songfestival niet nodig’
Bron: EBU

Duo-column: ‘Oekraïense elementen in Brits Songfestival niet nodig’

Geschreven door Redactie

Vincent en Daniël van Songfestival Update laten hun licht schijnen op de actuele ontwikkelingen rondom het Eurovisie Songfestival 2023.

Het was vrijdag de dag die je wist dat zou komen toen de EBU korte metten maakte met de onmogelijke missie van Oekraïne om het Songfestival in hun land te organiseren. Ik lees reacties van fans die opgelucht zijn, omdat ze nu wél naar het Songfestival kunnen. Als het in Oekraïne had plaatsgevonden, waren ze niet heen gegaan. Maar diezelfde fans wilden dat Oekraïne zou winnen als symbool van solidariteit. Maar je weet van tevoren: wie wint, moet het daarna organiseren. Ik ben het daarom ook wel een beetje eens met Boris Johnson, laat Oekraïne het maar lekker doen. Dan maar zonder publiek. Of dat het een maand van tevoren wordt afgelast. Voor dat risico heeft Europa óók gekozen.

Geen Oekraïne dus, maar hoogstwaarschijnlijk het Verenigd Koninkrijk. De EBU heeft wel één duidelijke eis voor het nieuwe gastland: Oekraïne moet in de shows terugkomen. Ik ben benieuwd hoe dat vorm zal krijgen. Krijgen we een Oekraïense presentator? Of een pauzeact van Jamala? Van mij hoeft het geen Oekraïens Songfestival op Engelse bodem te worden. Ik heb liever een pauzeact van Katrina & The Waves. Ook Brussel wordt nog genoemd als gaststad. De Europese Unie zou het dan namens Oekraïne willen organiseren. Dan wordt het wel een heel erg politiek Songfestival. De BBC moet het gewoon doen. Zij kunnen dit, dat hebben we gezien bij het jubileumconcert voor de Queen.

Daniël

Dit had de European Broadcasting Union vooraf allemaal kunnen voorkomen. Ze hadden vóór het Songfestival al moeten zeggen dat als Oekraïne wint ze het toch niet mogen organiseren. Dan was er voor iedereen duidelijkheid geweest. Om meteen maar even te reageren op Brussel: nee, niet doen! Jarenlang zou het Songfestival ‘niet over politiek gaan’ volgens de EBU, maar als ze dit gaan doen dan is het hek helemaal van de dam. Ik wist trouwens helemaal niet dat de Europese Unie een land is.

Opvallend vind ik het ook dat Boris Johnson een feestje afslaat. Hij zou zich juist een beetje populairder - als dat nog mogelijk is - kunnen maken om actief het Songfestival binnen te halen. De Britten wachten namelijk al 25 (!) jaar. Ik snap ook niet dat de EBU Oekraïense elementen wil laten terugkomen in de show. Ook dit kan je alleen maar uitleggen als een politiek statement. Begrijp mij niet verkeerd: ik wil hier niet telkens over zeuren, maar dat heeft de organisatie wel jaren hiervoor gedaan. Hoe ver gaan we hierin door en waar trekken we straks een streep?

Vincent

Houdt songfestivalupdate.nl in de gaten voor het laatste nieuws. Volg ons ook op Facebook, Twitter, Instagram en TikTok én wordt lid van onze Facebook-groep!