Go_A - Oekraïne
Bron: EBU / UA:PBC

Go_A - Oekraïne

Biografie

De Oekraïense band Go_A bestaat uit zangeres Kateryna Pavlenko en muzikanten Ihor Didenchuk, Taras Shevchenko en Ivan Hryhoriak. In 2011 komt Taras op het idee om moderne elektronische muziek te combineren met etnische invloeden. Een jaar later richt zij de band Go_A op. In december 2012 wordt hun eerste nummer uitgebracht, genaamd Koliada.

In 2015 breekt Go_A door in Oekraïne na de release van hun nummer Vesnianka, waarmee zij zes weken bovenaan staan in de dance-hitlijst van de Oekraïense radiozender Kiss FM. Het radiostation roept Go_A datzelfde jaar uit tot Ontdekking van het Jaar. In de herfst van 2016 volgt hun debuutalbum. In 2017 maken zij samen met zangeres Katya Chilly, die in 2020 net als Go_A meedoet aan de Oekraïense voorronde voor het Songfestival, een kerstnummer.

Selectie

Begin 2020 wordt Go_A samen met vijftien andere acts aangekondigd als de deelnemers van de Oekraïense voorronde voor het Eurovisie Songfestival 2020. Go_A treedt op 8 februari 2020 aan in de eerste halve finale, waar ze met hun nummer Solovey als tweede eindigen. Op 22 februari 2020 krijgen ze van zowel het publiek als de vakjury de meeste stemmen en mogen zij Oekraïne vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival 2020 in Rotterdam.

Als het Songfestival vanwege het coronavirus op 18 maart 2020 wordt geannuleerd, maakt de Oekraïense televisieomroep UA:PBC nog op dezelfde dag bekend dat Go_A in 2021 alsnog mee mag doen. “Wij zijn verheugd om aan te kondigen dat wij volgend jaar Oekraïne nog steeds mogen vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival”, laat de band weten.

Nummer

Go_A zal Oekraïne vertegenwoordigen met het nummer Shum. Het nummer wordt op 22 januari 2021 al uitgebracht, maar de band laat dan weten dat Shum niet hun nummer voor het Songfestival is. Door de positieve reacties besluit Go_A Shum toch samen met twee andere nummers in te leveren bij de Oekraïense omroep UA:PBC, waarna de selectiecommissie voor Shum kiest als inzending. Op 4 februari 2021 wordt Shum officieel aangekondigd als het nieuwe Songfestival-lied. Het nummer heeft op dat moment nog een lengte van ruim 4 minuten, maar op 9 maart 2021 wordt de Songfestival-versie van 3 minuten gereleased.

Videoclip