Jamala (Oekraïne) - 2016
Bron: EBU

Jamala (Oekraïne) - 2016

Biografie

Jamala wordt geboren op 27 augustus 1983 in Osj, Kirgizische Socialistische Sovjetrepubliek. Jamala, die eigenlijk Susana Dzhamaladinova heet, is al op jonge leeftijd met muziek bezig. Als ze negen jaar oud is, neemt ze haar eerste liedjes op. Ze gaat naar het Simferopol Music College en studeert daarna aan de Tchaikovsky National Music Academy of Ukraine, waar ze afstudeert als operazangeres.

In 2010 brengt Jamala haar debuutsingle You Are Made Of Love uit. Een jaar later, in 2011, wil de zangeres Oekraïne vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival. Ze doet mee aan de Oekraïense voorronde. Met het nummer Smile schopt Jamala het tot de finale, maar dan besluit ze zich terug te trekken uit de competitie omdat zij niet in verband wil worden gebracht met vermeende fraude bij het stemmen.

Selectie

Na een jaar afwezigheid vanwege financiële problemen, keert Oekraïne in 2016 weer terug op het Eurovisie Songfestival. De publieke omroep NTU organiseert een nationale voorronde, waarvoor iedereen liedjes kan insturen. Er worden achttien acts geselecteerd, die het op televisie tegen elkaar opnemen.

Na twee halve finales zijn er op 21 februari 2016 nog zes acts over. De winnaar wordt bepaald door een vakjury en televoting. De jury geeft de rockband The Hardkiss zes punten en Jamala vijf. Van het publiek krijgt Jamala zes punten en The Hardkiss vijf. Hierdoor eindigen zij gelijk met beide elf punten. De stem van het publiek is doorslaggevend, waardoor Jamala wordt uitgeroepen tot winnaar.

Nummer

Jamala vertegenwoordigt Oekraïne met 1944, een protestlied over de verdrijving van Krim-Tataren in 1944 door Joseph Stalin. Het verhaal van Jamala’s overgrootoma was de inspiratiebron voor het lied. Zij werd in de jaren ‘20 naar Centraal-Azië gedeporteerd. Het nummer is door Jamala geschreven en gecomponeerd.

Optreden