Luke Black - Servië
Bron: EBU

Luke Black - Servië

Biografie

Luke Black wordt geboren op 18 mei 1992 in Čačak, in het toenmalige Joegoslavië. Op 12-jarige leeftijd begint Luke, die eigenlijk Luka Ivanović heet, met het schrijven van liedjes. Hij wordt ontdekt door label Universal Music Group en tekent daar als eerste Servische artiest. In 2015 volgt zijn debuut-EP.

In 2018 verhuist Luke naar de Britse hoofdstad Londen om muziek te studeren aan de Point Blank Music School. Drie jaar later brengt hij in eigen beheer de single A House On The Hill uit. Luke volgt ondertussen een tweede muziekopleiding aan het BIMM Institute. In 2022 studeert hij af in muziekproductie.

Selectie

De Servische omroep RTS kiest hun inzending voor het Eurovisie Songfestival 2023 met de tweede editie van hun nationale voorronde Pesma Za Evroviziju. Tussen 1 september en 1 december 2022 kunnen Servische staatsburgers zich met een nummer melden bij RTS. De omroep ontvangt 200 aanmeldingen.

Een commissie kiest 32 acts die mee mogen doen aan Pesma Za Evroviziju 2023. De tv-show bestaat uit twee halve finales en één finale. In de halve finales plaatsen 16 acts zich voor de finale. Op 4 maart 2023 nemen zij het tegen elkaar op. Luke Black wordt door de jury en het publiek gekozen als winnaar.

Nummer

Luke Black vertegenwoordigt Servië met Samo Mi Se Spava. Het lied gaat over Luke die tijdens de coronapandemie vervreemd raakt van de wereld. Het lied moet mensen wakker schudden, omdat je alleen wakker het kwaad in de wereld kan verslaan. Luke heeft het nummer zelf geschreven en gecomponeerd.

Videoclip