Käärijä - Finland
Bron: EBU

Käärijä - Finland

Biografie

Käärijä wordt geboren op 21 oktober 1993 in Helsinki, de hoofdstad van Finland. Käärijä, de artiestennaam van Jere Pöyhönen, leert op jonge leeftijd drummen en ontdekt zo zijn passie voor muziek. In 2014 begint Käärijä met het produceren van liedjes, die hij tot 2017 in eigen beheer uitbrengt.

In 2017 tekent Käärijä een platencontract bij label Monsp Records. In 2020 brengt hij zijn debuutalbum Fantastista uit. Het album bereikt in de Finse hitlijsten de 21ste plek. Zijn artiestennaam Käärijä komt van een grap met zijn vrienden over gokken. Käärijä betekent iemand die iets rolt.

Selectie

De Finse publieke omroep Yle kiest hun inzending voor 2023 met de twaalfde editie van de nationale voorronde Uuden Musiikin Kilpailu. Tussen 1 september 2022 en 5 september 2022 ontvangt Yle 363 nummers. Een panel, bestaande uit negen experts, selecteert zeven inzendingen. Eén daarvan is Käärijä.

Op 25 februari 2023 vindt de liveshow plaats. De winnaar wordt voor 75 procent bepaald door het publiek en voor 25 procent door zeven internationale jury’s uit Australië, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Oekraïne, Polen, Spanje en Zweden. Käärijä krijgt 539 van de 1176 punten en wint daarmee.

Nummer

Käärijä vertegenwoordigt Finland met Cha Cha Cha. In het nummer zingt Käärijä over de vermoeiende week die achter de rug is en hij zin heeft in een piña colada, een cocktail met witte rum, ananassap en kokosmelk. Käärijä schreef het lied samen met Aleksi Nurmi, Johannes Naukkarinen en Jukka Sorsa.

Videoclip