The Rasmus - Finland
Bron: EBU

The Rasmus - Finland

Biografie

De Finse rockband The Rasmus bestaat uit zanger Lauri Ylönen, gitarist Pauli Rantasalmi, drummer Aki Hakala en bassist Eero Heinonen. De band wordt in 1994 opgericht als de bandleden op de middelbare school zitten. In 1995 verschijnt hun debuutsingle. De band tekent daarna een contract bij Warner Music.

In september 1996, als de bandleden 16 jaar zijn, brengt The Rasmus het debuutalbum Peep uit. In 2004 treedt The Rasmus voor het eerst op in Nederland in poppodium de Effenaar in Eindhoven. De band komt verschillende keren terug naar Nederland en treedt op in 013 in Tilburg en de Melkweg in Amsterdam.

Selectie

Artiesten en tekstschrijvers kunnen zich tussen 1 september 2021 en 6 september 2021 aanmelden voor de Finse voorronde Uuden Musiikin Kilpailu. Omroep Yle ontvangt 312 nummers. Een jury met acht muziekexperts selecteert zeven inzendingen. Op zaterdag 26 februari 2022 nemen zij het tegen elkaar op.

Yle kondigt een dag voor de nationale finale aan dat de winnaar niet naar Italië zal afreizen als Rusland mee mag doen aan het Eurovisie Songfestival. De EBU besluit later op de dag Rusland uit te sluiten van deelname vanwege de aanval op Oekraïne. De band The Rasmus wint en mag voor Finland naar Italië.

Nummer

The Rasmus vertegenwoordigt Finland met het nummer Jezebel.

Optreden