Sudden Lights - Letland
Bron: EBU

Sudden Lights - Letland

Biografie

De Letse indierockband Sudden Lights bestaat uit Andrejs Reinis Zitmanis, Kārlis Matīss Zitmanis, Kārlis Vārtiņš en Mārtiņš Matīss Zemītis. In 2012 richten Andrejs en Mārtiņš de groep op terwijl ze studeren aan de muziekschool in de Letse hoofdstad Riga. Ze worden vergezeld door de twee Kārlis’en.

Sudden Lights doet mee aan een muziekwedstrijd voor studenten. Ze winnen en brengen hun debuutsingle Tik Savādi uit. In september 2017 verschijnt hun eerste studio-album. In 2018 doet de groep mee aan de Letse voorronde voor het Eurovisie Songfestival. Met het lied Just Fine worden ze tweede.

Selectie

De Letse omroep LTV kiest hun inzending voor het Eurovisie Songfestival 2023 met de voorronde Supernova. Er worden 121 nummers ingezonden. LTV kiest 15 acts, waaronder Sudden Lights met het nummer Aija. De groep plaatst zich op 4 februari 2023 in de halve finale voor de finale, die op 11 februari 2023 plaatsvindt. Sudden Lights krijgt in de finale van zowel het publiek als de vakjury de meeste punten.

Nummer

Sudden Lights vertegenwoordigt Letland in Liverpool met het nummer Aija. Het nummer is een slaapliedje. Het doel is om de persoon die luistert alle narigheid in de wereld even te laten vergeten. In het lied wordt Engels en Lets gezongen. Alle bandleden hebben aan het Songfestival-nummer meegeschreven.

Videoclip