Vesna - Tsjechië
Bron: EBU

Vesna - Tsjechië

Biografie

De Tsjechische groep Vesna bestaat uit Bára Šůstková, Markéta Vedralová, Olesya Ochepovská, Patricie Fuxová, Tanita Yankovová en Tereza Čepková. In 2016 wordt de groep opgericht door Patricie Fuxová. Op het conservatorium krijgt ze het idee om een vrouwelijke groep op te richten die vrouwelijkheid viert.

In 2017 brengt Vesna hun debuutsingle Morana uit, vernoemd naar de godin van de winter. Daarna volgen de singles Mokoš, Vesna en Živa, respectievelijk vernoemd naar de godinnen van de herfst, lente en zomer. Een jaar later verlaat bandlid Andrea Šulcová de groep. Ze wordt vervangen door pianiste Olesya Ocepovská en drummer Markéta Vedralová. In november 2018 verschijnt hun debuutalbum Pátá Bohyně.

Selectie

De Tsjechische omroep ČT zoekt hun inzending voor het Eurovisie Songfestival 2023 door middel van de nationale voorronde ESCZ 2023. Vijf acts nemen het tegen elkaar op. De winnaar wordt voor 70 procent bepaald door het internationale publiek en voor 30 procent door het Tsjechische publiek. Vesna krijgt veruit de meeste stemmen en mag voor Tsjechië naar het Eurovisie Songfestival in Liverpool.

Nummer

Vesna vertegenwoordigt Tsjechië met het nummer My Sister’s Crown. Het lied gaat over zusterschap en is een protest tegen genderongelijkheid. Er wordt in het lied in vier talen gezongen: Engels, Tsjechisch, Bulgaars en Oekraïens. Het is geschreven door Kateryna Vatchenko, Patricie Kanok Fuxová en Tanita Jankova.

Videoclip