Benny Cristo - Tsjechië
Bron: EBU / Lucie Vysloužilová

Benny Cristo - Tsjechië

Biografie

Benny Cristo is op 8 juni 1987 geboren in de Tsjechische stad Pilsen. De zanger, die eigenlijk Ben Cristóvão heet, begint zijn muziekcarrière in 2009 met de deelname aan de gezamenlijke talentenjacht Česko Slovenská SuperStar van buurlanden Tsjechië en Slowakije. Benny schopt het tot de finale, waar hij met de vertolking van de nummers My Love van Justin Timberlake en Don't Tell Me van Madonna op de zevende plaats eindigt.

In 2010 brengt Benny zijn debuutalbum Definitely Different uit. Een jaar later volgt zijn tweede studioalbum, genaamd Benny Cristo. In 2013 wordt Cristo genomineerd voor een belangrijke Tsjechische muziekprijs voor beste Muziekvideo van het Jaar. In hetzelfde jaar brengt hij zijn derde studioalbum uit, Made in Czechoslovakia. Naast zijn muziekcarrière beoefent Benny ook Braziliaans jiujitsu. In 2016 neemt hij deel aan het Aziatisch kampioenschap, waar hij als derde eindigt. In 2017 wordt hij Europees kampioen.

Selectie

Eind 2019 maakt de Tsjechische omroep Česká Televize bekend dat het oorspronkelijke plan voor een nationale finale op televisie wordt gecanceld. Het alternatief is een online stemming. Op 6 januari 2020 worden op een persconferentie de zeven artiesten en hun liedjes gepresenteerd. Een week later worden voor twee weken de stembussen geopend. Benny Cristo weet met het nummer Kemama de concurrentie achter zich te laten en gaat er met de winst vandoor, waardoor hij Tsjechië mag vertegenwoordigen in Rotterdam.

Als het Eurovisie Songfestival 2020 door het coronavirus wordt gecanceld, besluit omroep Česká Televize intern dat Benny in 2021 alsnog voor Tsjechië naar het Songfestival mag. “Benny heeft na het winnen van de nationale finale helaas niet de kans gekregen om op het grote Songfestival-podium te verschijnen. Wij hebben hem daarom gekozen als inzending voor 2021”, zegt de televisieomroep in een verklaring. “Ik ben erg blij dat Česká Televize mij de kans geeft om te laten zien wat ik kan, ook volgend jaar”, reageert Benny.

Nummer

Op 14 december 2020 wordt bekend dat Benny op dat moment bezig is met de keuze voor zijn nummer voor 2021. Het voormalige hoofd van de Tsjechische delegatie meldt dat Benny een aantal nummers heeft gemaakt en hij op dat moment bezig is om te beslissen met welk nummer hij Tsjechië zal vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival 2021. Op 16 februari 2021 wordt het nummer Omaga gereleased. In de videoclip van Omaga zitten verwijzingen naar een aantal iconische films.

Videoclip