Vanavond op tv: België strijdt om finaleplaats en Mika verzorgt pauzeact
Bron: EBU / Corinne Cumming

Vanavond op tv: België strijdt om finaleplaats en Mika verzorgt pauzeact

Geschreven door Daniël Schalk

De 66ste editie van het Eurovisie Songfestival gaat vanavond verder met de tweede halve finale. Achttien artiesten, waaronder Jérémie Makiese van België, strijden vanavond om de laatste tien finaleplaatsen. Ook Zweden komt vanavond in actie. Cornelia Jakobs is één van de kanshebbers voor de winst.

Presentator Alessandro begint de tweede halve finale met een korte backstage-tour. Daar wordt het idee geopperd dat hij moet dansen, maar hij geeft aan dat hij niet kan dansen. Dan loopt Alessandro het podium op en wordt hij onderdeel van een dans-act. Hij doet onder meer de TikTok-hype ‘My Name Is Chicky.’

The Rasmus van Finland heeft de eer om af te trappen. De rockband scoorde in 2003 een grote hit met In The Shadows. Daarna is het tijd voor Israël met Michael Ben David. Israël besloot zich terug te trekken vanwege problemen met de beveiliging en Michael dreigde zich daarvoor ook al terug te trekken vanwege het ‘onprofessionele gedrag’ van zijn team, maar toch is hij er vanavond om I,M te zingen.

De Belgische inzending Jérémie is als zestiende aan de beurt. Vlak voor zijn vertrek naar Turijn kampte Jérémie met stemproblemen. “Ik heb een kleine infectie op mijn stembanden”, vertelde hij eind april. Dat lijkt voorbij. Gisteravond zette Jérémie tijdens de Jury Show een vlekkeloos optreden neer.

De presentatie is wederom in handen van Mika, Laura Pausini en Alessandro Cattelan. Mika en Laura zullen vanavond een pauzeact verzorgen nadat alle zeventien landen hebben opgetreden. Samen zingen ze onder begeleiding van talenten van het Turijnse conservatorium de nummers Fragile van Sting en People Have The Power van Patti Smith. Mika zal aanstaande zaterdag in de grote finale ook optreden.

Voorafgaand aan de tweede halve finale zal Rik van de Westelaken ook weer een voorbeschouwing verzorgen. Vanavond is Stefania bij hem te gast. In 2021 vertegenwoordigde de Utrechtse Stefania Griekenland. Zaterdag mag zij in de finale namens Griekenland de punten van hun vakjury bekendmaken.

De startvolgorde van de tweede halve finale:

 1. Finland
 2. Israël
 3. Servië
 4. Azerbeidzjan
 5. Georgië
 6. Malta
 7. San Marino
 8. Australië
 9. Cyprus
 10. Ierland
 11. Noord-Macedonië
 12. Estland
 13. Roemenië
 14. Polen
 15. Montenegro
 16. België
 17. Zweden
 18. Tsjechië

Houdt songfestivalupdate.nl in de gaten voor het laatste nieuws. Volg ons ook op Facebook, Twitter, Instagram en TikTok én wordt lid van onze Facebook-groep!