Eliot strijdt voor finaleplaats op Songfestival voor België

Eliot strijdt voor finaleplaats op Songfestival voor België

Geschreven door Daniël Schalk

De 64ste editie van het Eurovisie Songfestival wordt vanavond afgetrapt met de eerste halve finale, waarin België zal strijden om een plek in de finale. Eliot probeert vanavond een finaleplaats te bemachtigen, nadat zijn voorganger Sennek in 2018 al werd uitgeschakeld in de halve finale.

Terwijl de bookmakers overtuigd zijn van een finaleplaats voor Eliot, maakte de zanger tijdens zijn eerste repetitie weinig indruk. “De grote lijn is dat niemand echt overwegend positief is, maar ook niet overwegend negatief”, zei Philip Houtermans van Songfestival.be in Songfestival Update.

Onze zuiderburen nemen het in de eerste halve finale op tegen Cyprus, Montenegro, Finland, Polen, Slovenië, Tsjechië, Hongarije, Wit-Rusland, Servië, Georgië, Australië, IJsland, Estland, Portugal, Griekenland en San Marino. Van de 17 halvefinalisten gaan 10 landen door naar de finale van aanstaande zaterdag.

Duncan Laurence treedt donderdag namens Nederland aan in de tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival 2019. De singer-songwriter staat al sinds de release van zijn nummer Arcade bij de bookmakers bovenaan, maar de strijd is nog niet gestreden. “Alles kan gebeuren”, zei Duncan eerder.

Netta was vorig jaar ook al weken van tevoren de grote favoriet. “Zij loopt hier rond van ‘ik ben hier de grote favoriet en ik zal het hier eens allemaal gaan doen’”, vertelde Philip van Songfestival.be toen. De zangeres duikt vanavond ook op in de eerste halve finale om haar nummer TOY ten gehore te brengen.

AVROTROS komt voorafgaand aan de eerste halve finale met Op weg naar het Songfestival, waarin Maurice Wijnen, Carlo en Wil Boszhard, Gerard Joling, Emma Wortelboer, Koos van Plateringen, Rutger Vink, Annemieke Schollaardt, Berget Lewis en Albert Verlinde vooruitblikken op de halve finale van vanavond.

De startvolgorde van de eerste halve finale:

 1. Cyprus
 2. Montenegro
 3. Finland
 4. Polen
 5. Slovenië
 6. Tsjechië
 7. Hongarije
 8. Wit-Rusland
 9. Servië
 10. België
 11. Georgië
 12. Australië
 13. IJsland
 14. Estland
 15. Portugal
 16. Griekenland
 17. San Marino

Morgen blikt Songfestival Update in een extra uitzending terug op de eerste halve finale. Vanuit Tel Aviv vertelt Philip Houtermans van Songfestival.be over het optreden van de Belgische inzending Eliot en praat hij over de kansen van de zanger in de finale, mocht hij een finaleplaats bemachtigen.

De eerste halve finale van het Songfestival is vanavond vanaf 21:00 uur te zien op NPO 1.

Foto: Eurovision.tv