AVROTROS twijfelt aan deelname Eurovisie Songfestival
Bron: Ruud Janssen

AVROTROS twijfelt aan deelname Eurovisie Songfestival

Geschreven door Pieter Jongsma

AVROTROS twijfelt om volgend jaar mee te doen aan het Eurovisie Songfestival. Dat heeft de omroep vandaag in een verklaring bekendgemaakt.

EBU moet van de Nederlandse delegatie een aantal veranderingen doorvoeren. "Het Eurovisie Songfestival is opgericht om via muziek landen en volkeren met elkaar te verbinden en onderling broederschap te stimuleren. Dit zou het uitgangspunt moeten zijn bij de organisatoren en alle deelnemende landen. Tot het moment dat AVROTROS vertrouwen heeft dat structurele aanpassingen genomen worden om de artiesten en hun muzikale boodschap weer centraal te stellen, houden we deelname aan het Songfestival in beraad."

Ook werkt de omroep mee aan het onderzoek dat loopt naar de EBU. "AVROTROS heeft net als andere deelnemende landen een verzoek gehad om mee te werken aan een onderzoek vanuit de EBU. Wij hebben besloten hieraan mee te werken met de nodige kanttekeningen."

Joost Klein werd tijdens het Eurovisie Songfestival gediskwalificeerd. Er zou zich een incident hebben afgespeeld tijdens de tweede halve finale. De Zweedse politie doet daar momenteel nog onderzoek naar.