Songfestival Vandaag: Strijd om winst gaat verder zonder Joost Klein na diskwalificatie
Bron: EBU

Songfestival Vandaag: Strijd om winst gaat verder zonder Joost Klein na diskwalificatie

Geschreven door Daniël Schalk

Songfestival Update blikt - met vertraging door de diskwalificatie van Nederland - vooruit op de dag in Malmö.

De strijd om de winst van het Eurovisie Songfestival 2024 gaat verder zónder de Nederlandse inzending Joost Klein. Nederland is gediskwalificeerd. Joost, die meedeed met het nummer Europapa, wordt ervan verdacht dat hij donderdagavond een medewerker van het Eurovisie Songfestival heeft bedreigd.

Het was sinds vrijdagmiddag onduidelijk of Joost nog mee mocht doen aan de finale, omdat de EBU hem had geschorst voor de repetities na het ontvangen van een klacht van tv-medewerker over een ‘incident.’ Zaterdag om 12:18 uur maakte AVROTROS bekend dat de EBU heeft besloten om Joost te diskwalificeren.

Strijd nog open

De finale is dit jaar nog geen gelopen race. Het lijkt vanavond te gaan tussen Kroatië, Israël, Zwitserland, Frankrijk en Ierland. Deze vijf landen vormen momenteel samen de top 5 bij de bookmakers. Nederland stond met Europapa vóór de diskwalificatie met een winkans van 3 procent op de zevende plek.

De winnaar wordt vanavond voor 50 procent bepaald door de vakjury en voor 50 procent door de kijkers thuis. De artiest die in totaal de meeste punten krijgt, mag zich de opvolger noemen van Loreen. Vorig jaar won Loreen voor de tweede keer het Songfestival met Tattoo. In 2012 won ze met Euphoria.

Comeback Nikkie de Jager

Ondanks de diskwalificatie van Joost, mag Nederland wel meestemmen. Nikkie de Jager, die in 2021 het Songfestival in Rotterdam presenteerde, mag de punten van de Nederlandse vakjury onthullen. Ze zal dit doen vanaf de Europaparty op het Oldehoofsterkerkhof in Leeuwarden, de geboorteplaats van Joost.

Voorafgaand aan de finale is er op NPO 1 een voorbeschouwing te zien. Presentator Rik van de Westelaken blikt vanuit het Songfestivalcafé in Amsterdam samen met NPO Radio 2-dj Jeroen Kijk in de Vegte vooruit op de grote finale. Hila Noorzai is als verslaggever in Malmö en spreekt met enkele finalisten.

Startvolgorde finale:

 1. Zweden: Marcus & Martinus - Unforgettable
 2. Oekraïne: alyona alyona & Jerry Heil - Teresa & Maria
 3. Duitsland: Isaak - Always On The Run
 4. Luxemburg: TALI - Fighter
 5. Israël: Eden Golan - Hurricane
 6. Litouwen: Silvester Belt - Luktelk
 7. Spanje: Nebulossa - ZORRA
 8. Estland: 5miinust & Puuluup - (Nendest) narkootikumidest ei tea me (küll) midagi
 9. Ierland: Bambie Thug - Doomsday Blue
 10. Letland: Dons - Hollow
 11. Griekenland: Marina Satti - ZARI
 12. Verenigd Koninkrijk: Olly Alexander - Dizzy
 13. Noorwegen: Gåte - Ulveham
 14. Italië: Angelina Mango - La Noia
 15. Servië: Teya Dora - Ramonda
 16. Finland: Windows95man - No Rules!
 17. Portugal: Iolanda - Grito
 18. Armenië: Ladaniva - Jako
 19. Cyprus: Silia Kapsis - Liar
 20. Zwitserland: Nemo - The Code
 21. Slovenië: Raiven - Veronika
 22. Kroatië: Baby Lasagna - Rim Tim Tagi Dim
 23. Georgië: Nutsa Buzaladze - Firefighter
 24. Frankrijk: Slimane - Mon Amour
 25. Oostenrijk: Kaleen - We Will Rave

De finale van het Eurovisie Songfestival 2024 is vanaf 21:00 uur te zien bij AVROTROS op NPO 1. Om 20:30 uur is de voorbeschouwing met Rik van de Westelaken te zien.

Houd songfestivalupdate.nl in de gaten voor het laatste nieuws. Volg ons ook op Facebook, X, Instagram en TikTok én word lid van onze Facebook-groep!