Secret Garden (Noorwegen) - 1995
Bron: YouTube

Secret Garden (Noorwegen) - 1995

Biografie

De Iers-Noorse muziekgroep Secret Garden bestaat uit de Ierse violiste Fionnuala Sherry (20 september 1962) en de Noorse pianist Rolf Løvland (19 april 1955). Op 8-jarige leeftijd begint Fionnuala met viool spelen. Haar carrière begint bij het RTÉ Concert Orchestra, het radio-orkest van de Ierse omroep RTÉ. Rolf richt op 9-jarige leeftijd zijn eerste band op en componeert zijn eigen liedjes.

Selectie

Tussen 14 januari en 18 maart 1995 worden er negen halve finale gehouden. In elke halve finale nemen twee acts het tegen elkaar op. De winnaar plaatst zich voor de finale. Op 11 maart 1995 wint Secret Garden de achtste halve finale van de Noorse singer-songwriter Ole Ask met zijn lied Kjære Min Engel.

Op 1 april 1995 nemen de negen winnaars van de halve finales en één verliezend halve finalist met een wildcard het tegen elkaar op. Secret Garden krijgt van zowel het publiek (87) als de vakjury (317) de meeste punten, waardoor de groep Noorwegen mag vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival in Ierland.

Nummer

Secret Garden vertegenwoordigt Noorwegen op het Songfestival met het nummer Nocturne. Het lied is bijna volledig instrumentaal. Er worden slecht 24 woorden gezongen. De rest van het nummer bestaat voor het merendeel uit vioolspel. De zang wordt verzorgt door de Noorse zangeres Gunnhild Tvinnereim. De 24 woorden van Nocturne zijn geschreven door Petter Skavlan. Rolf Løvland is de componist.

Optreden