ABBA (Zweden) - 1974
Bron: YouTube

ABBA (Zweden) - 1974

Biografie

De Zweedse band ABBA bestaat uit zangeressen Agnetha Fältskog en Anni-Frid Lyngstad, gitarrist Björn Ulvaeus en pianist Benny Andersson. In 1973 doet de band als ‘Björn & Benny, Agnetha & Anni-Frid’ mee aan Melodifestivalen, maar met het nummer Ring Ring eindigen zij op de derde plaats. Sinds de zomer van 1973 noemen zij zichzelf ABBA, een acroniem van de eerste letters van hun voornamen.

Selectie

Door de Zweedse radiozender SR worden er tien tekstschrijvers geselecteerd om een nummer te maken voor de Zweedse voorronde Melodifestivalen. Op 9 februari 1974 vindt de veertiende editie van Melodifestivalen plaats, waarin tien acts het tegen elkaar opnemen. De finale wordt met 302 gewonnen door ABBA. De Zweedse zanger Lasse Berghagen eindigt met 211 punten op de tweede plaats.

Nummer

ABBA vertegenwoordigt Zweden op het Eurovisie Songfestival in Brighton (Engeland) met het nummer Waterloo. Het lied gaat over een vrouw die zich wil overgeven aan de liefde, zoals de Franse keizer Napoleon Bonaparte zich in 1815 overgaf tijdens de Slag bij Waterloo. Het nummer is geschreven door ABBA-bandleden Björn Ulvaeus en Benny Andersson en ABBA’s manager Stig Anderson.

Optreden