Zweden wint Eurovisie Songfestival 2015

Zweden wint Eurovisie Songfestival 2015

Geschreven door Daniël Schalk Laatste update:

De Zweedse inzending Måns Zelmerlöw heeft het Eurovisie Songfestival 2015 in Wenen gewonnen. Måns stond al een hele lange tijd met zijn nummer Heroes op de eerste plaats bij de bookmakers. De Zweedse zangers kreeg zaterdagavond 365 punten van de rest van Europa.

Zweden won al vijf keer eerder het Eurovisie Songfestival. De eerste keer was in 1974, toen ABBA Zweden vertegenwoordigde met Waterloo. In 1984 won Zweden met Diggi-loo diggi-ley van Herreys. In 1991 en 1999 won Zweden ook. De laatste keer was in 2012 met Euphoria van Loreen.

In de finale streden Albanië, Armenië, Rusland, Roemenië, Hongarije, Griekenland, Estland, Georgië, Servië, België, Litouwen, Polen, Slovenië, Zweden, Noorwegen, Montenegro, Cyprus, Azerbeidzjan, Letland, Israël, Oostenrijk, Duitsland, Verenigd Koninkrijk, Italië, Spanje, Frankrijk en Australië tegen elkaar.

Rusland werd tweede, de Russische inzending Polina Gagarina kreeg 303 punten. De derde plaats is voor de Italiaanse inzending Il Volo, hun kregen 292 punten van Europa en het niet-Europese land Australië, dat vanwege het 60-jarig jubileum van het Eurovisie Songfestival eenmalige mee mocht doen.

De rest van de top 10 bestaat uit de Belgische inzending Loïc Nottet, de Australische inzending Guy Sebastian, de Letlandse inzending Aminata, de Estlandse inzending Elina Born & Stig Rästa, de Noorweegse inzending Morland & Debrah Scarlett, de Israëlische inzending Nadav Guedj en de Servische inzending Bojana Stamenov.

Nederland stond dit jaar, na twee jaar wel, niet in de finale van het Eurovisie Songfestival. De Nederlandse inzending Trijntje Oosterhuis kreeg tijdens de eerste halve finale niet genoeg stemmen om een plaats voor de finale van het Eurovisie Songfestival te bemachtigen.

Bekijk het Eurovisie Songfestival op TVblik.nl/eurovisie-songfestival