France Gall † (Luxemburg) - 1965
Bron: YouTube

France Gall † (Luxemburg) - 1965

Biografie

France Gall wordt geboren op 9 oktober 1947 in de Franse hoofdstad Parijs. France, die eigenlijk Isabelle heet, komt uit een muzikale familie. Haar moeder, Cecile Berthier, is zangeres en haar vader, Robert Gall, schrijft liedjes voor onder andere Charles Aznavour en Édith Piaf.

In 1963 brengt ze op 15-jarige leeftijd haar eerste single uit onder de naam France. Haar debuutsingle Ne sois pas si bête is in Frankrijk direct een grote hit, net als haar tweede single Sacré Charlemagne, geschreven door haar vader.

Selectie

De Luxemburgse zender RTL vraagt France Gall in 1965 om Luxemburg te vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival in Napels, Italië. Intern kiest RTL het Franstalige nummer Poupee De Cire, Poupee De Son.

Nummer

Poupee De Cire, Poupee De Son is geïnspireerd op het 4de deel van Beethoven’s Piano Sonata No. 1. Letterlijk vertaald betekent Poupee De Cire, Poupee De Son ‘Wassen pop, sprekende pop’. Er zijn ook twee Nederlandstalige versies, van Marijke Merckens onder de naam Modepop en van Spinvis met de titel Was.

Optreden