Vicky Leandros (Luxemburg) - 1972
Bron: YouTube

Vicky Leandros (Luxemburg) - 1972

Biografie

Vicky Leandros wordt geboren op 23 augustus 1949 op het Griekse eiland Korfoe. Haar vader is de Griekse muzikant Leo Leandros en is bekend in Griekenland en Duitsland. Hij helpt Vicky aan bekendheid. In 1965 brengt Vicky, die eigenlijk Vasiliki Papathanasiou heet, haar eerste single uit: Messer, Gabel, Schere, Licht.

Haar vader is haar componist, producer en manager. Ze scoort verschillende hits, ook in Canada. In 1967 doet Vicky namens Luxemburg mee aan het Eurovisie Songfestival in Wenen, Oostenrijk. De 17-jarige zangeres eindigt met haar nummer L’amour Est Bleu op de vierde plaats. In 1972 doet zij opnieuw mee.

Selectie

De Luxemburgse zender RTL vraagt Vicky Leandrosin om Luxemburg na haar vierde plaats in 1967 opnieuw te vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival 1972. De zender kiest intern Après Toi als nummer.

Nummer

Het Franstalige nummer Après Toi is geschreven door de Duitse componist Klaus Munro en Mario Panas, een pseudoniem van Vicky haar vader Leo Leandros. In Après Toi vertelt de zangeres tegen haar geliefde wat er met haar zal gebeuren als hij haar voor iemand anders verlaat. Het lied is ook uitgebracht in onder meer het Engels (Come What May), het Duits (Dann Kamst Du) en het Japans (Omoide Ni Ikiru).

Optreden