Déze oud-winnaars wilden net als Loreen een tweede keer winnen
Bron: SVT

Déze oud-winnaars wilden net als Loreen een tweede keer winnen

Geschreven door Daniël Schalk

Johnny Logan draagt al jarenlang de titel van Mr Eurovision. Hij won het Songfestival drie keer: twee keer als artiest in 1980 en 1987 en één keer als songwriter in 1992. Johnny Logan is de enige artiest die het Songfestival meer dan één keer wist te winnen, maar misschien brengt Loreen daar verandering in.

Het is al jarenlang de grote wens van Loreen om een tweede overwinning in de wacht te slepen. Na haar winst in 2012 met de banger Euphoria doet ze in 2017 weer mee aan de Zweedse voorronde Melodifestivalen, maar zonder succes. Dit jaar deed ze weer mee aan Melodifestivalen, nu mét succes.

Alexander Rybak

De kans dat Loreen erin gaat slagen om voor de tweede keer te winnen is zéér groot. De bookmakers zijn overtuigd van haar winst met het nummer Tattoo, dat gaat over het vasthouden van een geliefde ondanks alle obstakels. Loreen zingt dat haar liefde voor haar minnaar net zo permanent is als een tatoeage.

Loreen is (naast Johnny) niet de eerste oud-winnaar die heeft geprobeerd om diens eigen succes te evenaren. 2009-winnaar Alexander Rybak deed het nog in 2018. Met het aanstekelijke That’s How You Write A Song probeerde hij te winnen, maar het succes met Fairytale kon hij niet evenaren. Hij werd 15de.

Måns Zelmerlöw?

Ook onder meer ‘onze’ Corry Brokken, Gigliola Cinquetti en Dana International keerden na hun winst terug op het Songfestival-podium, maar allemaal zonder succes. Fans wachten nog altijd op de terugkeer van Måns Zelmerlöw. Hij wil, maar niet volgend jaar als Loreen nu wint. Dat zei hij onlangs tegen de BBC.

Als Loreen wint, verkleint dit volgens Måns zijn win-kans in 2024. “Het is voor een land moeilijk om twee keer achter elkaar te winnen”, zei hij. Daar heeft Måns gelijk in. Het gebeurde in de 67-jarige geschiedenis van het Eurovisie Songfestival slechts drie keer dat hetzelfde land twee keer achter elkaar won.

Houd songfestivalupdate.nl in de gaten voor het laatste nieuws. Volg ons ook op Facebook, Twitter, Instagram en TikTok én word lid van onze Facebook-groep!