Nederland moet nationale voorronde misschien tóch overwegen
Bron: EBU

Nederland moet nationale voorronde misschien tóch overwegen

Geschreven door Redactie

Vincent en Daniël van Songfestival Update laten hun licht schijnen op de actuele ontwikkelingen rondom het Eurovisie Songfestival 2023 en de Nederlandse inzending Mia & Dion.

We hebben een prachtig Songfestival achter de rug. Ik ben nog volop aan het nagenieten, maar ondertussen denk ik ook al aan 2024. Er viel mij iets op toen ik nog een keer naar de uitslag keek. 10 van de 26 finalisten waren intern gekozen, daaronder drie Big Five-landen die automatisch in de finale stonden. Slechts twee van de intern geselecteerde acts haalde de top-10. Een act die is gekozen door middel van een nationale voorronde lijkt dus succesvoller te zijn dan een intern geselecteerde act. Kiezen met een voorronde heeft volgens mij twee voordelen. De eerste is dat je weet dat de inzending geliefd is bij het publiek, de artiest heeft ten slotte al het meest kritische publiek overtuigd: diens land. De tweede is dat je weet hoe de inzending live is, wat we niet wisten bij Mia en Dion.

Waar wil ik heen? Nou, na de uitschakeling van Mia en Dion riepen veel mensen gelijk dat het Nationaal Songfestival moet terugkomen. Ik was het daar eerst totaal niet mee eens, want je denkt gelijk terug aan het bedroevende niveau van onze voorrondes in het verleden met Sieneke en Joan Franka. Maar het kan ook goed, kijk maar naar België. Zij hebben dit jaar hun voorronde Eurosong teruggebracht en behaalden in Liverpool een prachtige zevende plaats. Het kan dus wel! Onze huidige selectiecommissie heeft zichzelf gediskwalificeerd om blind (en doof) voor twee protegés van Duncan Laurence te gaan. Je kan wel intern blijven kiezen, maar bijvoorbeeld door een groot panel. Laat een commissie - al dan niet met Cornald Maas - vijf nummers kiezen en een 100-koppig panel vervolgens de beste, zoals Zwitserland deed. Eén ding is zeker: het roer moet om! Heb jij nog andere ideeën, Vincent?

Daniël

Zo’n Songfestival doet toch veel met je, hé. Begin van dit jaar was je nog groot tegenstander van een voorronde en nu schrijf je dit. Om te beginnen wil ik nogmaals oproepen aan de leden van de selectiecommissie die Mia en Dion hebben geselecteerd om per direct op stappen. Dat je er één keertje naast zit vind ik geen probleem, maar als je een inzending selecteert die het liedje niet aankan, die je nooit hebt horen zingen en die slechts zeven punten in de halve finale haalt dan heb je echt iets fout gedaan.

Dan kijk ik even naar jouw grandioze idee. Ik ben altijd al tegenstander geweest van een nationale voorronde en ook dat is nu niet veranderd. In 2012 werd het Nationaal Songfestival georganiseerd en won Joan Franka. Ik hoef jou en onze lezers niet te vertellen hoe dat afliep. En als je dan denkt: ‘ja dat was eenmalig slecht’, daarvoor waren de 3JS (bekend van hun laatste plaats op het Songfestival) en Sieneke. Daarna haalde we met de door de selectiecommissie gekozen inzending - op nu dus twee jaar na - altijd de finale en wonnen we zelfs met Duncan Laurence. Meer argumenten heb ik niet nodig, lijkt mij.

Vincent

Houdt songfestivalupdate.nl in de gaten voor het laatste nieuws. Volg ons ook op Facebook, Twitter, Instagram en TikTok én wordt lid van onze Facebook-groep!