Nederlandse inzending heeft een Russisch randje: maakt nationaliteit uit op het Songfestival?
Bron: AVROTROS / Jasper Suyk

Nederlandse inzending heeft een Russisch randje: maakt nationaliteit uit op het Songfestival?

Geschreven door Elsa Warring

Het is al een tijdje duidelijk dat Rusland ook dit jaar niet mee mag doen aan het Eurovisie Songfestival. Dit was in 2022 ook het geval na de inval van Oekraïne. De Russische omroepen hebben tevens hun lidmaatschap van de EBU opgezegd en hierdoor kunnen ze de komende jaren ook niet deelnemen.

Een Russisch randje

Wat weinig mensen weten is dat de Nederlandse inzending Mia Nicolai half Russisch is. Ze werd geboren in Amsterdam en is de dochter van Marynka Nicolaï-Krylov, een Russische musica en componiste. Haar vader, Peter Nicolaï, is een Nederlandse politicus die sinds 2019 in de Eerste Kamer zit voor de Partij van de Dieren. Oftewel, de muzikaliteit heeft ze wel degelijk van haar moeder.

Russische roots, is dat een probleem voor de Nederlandse inzending?

Het klinkt misschien als iets tegenstrijdigs, maar met Russische roots meedoen aan het Songfestival is tot dusver geen probleem. Hierdoor zal het Mia niet in de weg gaan zitten.

Sommige mensen zullen er raar van op kijken, maar volgens de regels is er niks aan de hand. Voor Rusland zelf uitkomen is natuurlijk een ander verhaal, maar met de huidige omstandigheden is het een uitgesloten mogelijkheid dat Rusland überhaupt mee zal doen de komende jaren.

Nationaliteit

Mia woont zelf in Los Angeles. Ver weg van Nederland. Ze bezit de Nederlandse nationaliteit, dus het is logisch dat ze voor Nederland meedoet. Verder had haar nationaliteit helemaal niet uitgemaakt voor het land waar ze voor zou uitkomen. Er zit namelijk geen restrictie op de nationaliteit van een artiest.

Het gebeurt wel vaker dat landen artiesten halen uit de hele wereld, denk maar aan Flo Rida die in 2021 voor San Marino uitkwam in Rotterdam of de Canadese Celine Dion die in 1988 voor Zwitserland het Songfestival won.

Houdt songfestivalupdate.nl in de gaten voor het laatste nieuws. Volg ons ook op Facebook, Twitter, Instagram en TikTok én wordt lid van onze Facebook-groep!