Blanka - Polen
Bron: EBU

Blanka - Polen

Biografie

Blanka wordt geboren op 23 mei 1999 in Szczecin, Polen. Vanaf haar jeugd wordt Blanka, die voluit Blanka Stajkow heet, door haar ouders aangemoedigd om verschillende activiteiten uit te proberen, zoals dansen. Thuis wordt er veel muziek gedraaid. Blanka raakt hierdoor geïnspireerd om muziek te gaan maken.

Op 13-jarige leeftijd brengt Blanka haar debuutsingle Strong Enough uit. In 2021 doet ze mee aan de Poolse versie van de modellenwedstrijd Holland’s Next Top Model. Tijdens de show brengt Blanka het lied Better uit. Een jaar later tekent ze een platencontract bij de Poolse tak van het label Warner Music.

Selectie

De Poolse omroep TVP kiest hun inzending voor 2023 met een nationale voorronde. Tussen 19 september 2022 en 10 februari 2023 ontvangt TVP 300 aanmeldingen. Een vijfkoppige selectiecommissie kiest tien kandidaten, die het in de televisieshow op 26 februari 2023 tegen elkaar opnemen.

Eén van de deelnemers is Blanka. Als een-na-laatste betreedt zij het podium om haar nummer Solo ten gehore te brengen. De winnaar wordt voor 50 procent bepaald door het Poolse publiek en voor 50 procent door een vijfkoppige vakjury. Blanka krijgt de meeste stemmen en mag naar het Songfestival.

Nummer

Blanka vertegenwoordigt Polen met Solo. Het nummer gaat over een eenzijdige relatie, waarbij de één erg verliefd is terwijl de ander het niet serieus neemt. Het lied vertegenwoordigt Blanka’s overtuiging dat het niet erg is om soms alleen te zijn. Blanka schreef Solo met Julia Sundberg en Maria Broberg.

Videoclip