Theodor Andrei - Roemenië
Bron: EBU

Theodor Andrei - Roemenië

Biografie

Theodor Andrei wordt geboren op 9 oktober 2004 in Boekarest, Roemenië. In 2017 wordt Theodor bekend door zijn deelname aan de Roemeense versie van The Voice Kids. Hij bereikt de halve finale. In 2020 doet Theodor mee aan de Roemeense versie van X Factor. Hij schopt het tot de bootcamp-ronde.

Theodor brengt in 2022 zijn debuutalbum Fragil uit, met daarop een duet-versie van zijn Songfestival-nummer D.G.T. (Off And On). In hetzelfde jaar ontvangt Theodor de Myosotis Award voor de beste creatie van een singer-songwriter voor het nummer Artist, afkomstig van zijn debuutalbum Fragil.

Selectie

De Roemeense publieke omroep TVR kiest met de voorselectie Selecția Națională hun inzending voor het Eurovisie Songfestival in Liverpool. Tussen 14 november 2022 en 11 december 2022 kunnen artiesten en tekstschrijvers een nummer indienen. TVR ontvangt 85 aanmeldingen en kiest twaalf deelnemers.

De twaalf acts nemen het in de finale op 11 februari 2023 tegen elkaar op. De winnaar wordt volledig bepaald door het publiek door middel van televoting en online stemmen. Theodor Andrei krijgt 5230 stemmen, 385 stemmen meer dan runner-up Andreea D Folclor Orchestra, en mag naar het Songfestival.

Nummer

Theodor vertegenwoordigt Roemenië met D.G.T. (Off And On). Het lied is afkomstig van Theodor’s album Fragil uit 2022, waarop het een duet is met zangeres Luca Udățeanu. Hij maakt er een soloversie van om mee te doen aan Selecția Națională. Het gaat over de goede en slechte kanten van verliefd worden.

Videoclip