Nathan Reinds bundelt Songfestival-foto’s in boek: ‘Voelde onvoldoende afgerond’
Bron: Tjapko Bink / Nathan Reinds

Nathan Reinds bundelt Songfestival-foto’s in boek: ‘Voelde onvoldoende afgerond’

Geschreven door Daniël Schalk

Nathan Reinds was afgelopen mei de huisfotograaf van het Eurovisie Songfestival. Bijna een half jaar later brengt hij een boek uit, waarin hij de mooiste foto’s van het Songfestival op Nederlandse bodem heeft gebundeld. Songfestival-fans krijgen in het boek The Bigger Picture een uniek kijkje achter de schermen bij de grootste entertainmentshow op aarde door de lens van Nathan.

Als Nathan Reinds (25) wordt gevraagd om de huisfotograaf van het Eurovisie Songfestival in Rotterdam te worden, hoeft hij niet lang na te denken. Het Songfestival fotograferen is een lang gekoesterde wens, al ontstond die wens pas een paar jaar geleden. “Pas toen ik begon met het fotograferen van live concerten en televisieproducties ben ik mij meer gaan interesseren in het Songfestival en kwam ik toch wel snel tot de conclusie: dit wil ik ooit gefotografeerd hebben. Het werd een aantal jaar geleden dus wel een bucketlist-productie om ooit vast te mogen leggen.”

Marathon 

Het CV van Nathan puilt uit. Zo fotografeerde hij de afgelopen jaren festivals als Pinkpop en Lowlands en tv-shows als Kerstfeest in de Stad en The Passion. Het grootste verschil met het Songfestival was voornamelijk de duur. “Normaal gesproken kom ik op een showdag aan bij een evenement, heb ik een kort momentje om mij voor te bereiden en is het daarna een avond knallen en zoveel mogelijk mooie beelden maken. Het Songfestival was daarin heel anders, met weken repetities en twaalf shows. Zo veel tijd om het beeld te kunnen maken wat je graag zou willen. Normaliter trek ik een sprintje, maar bij dit project was het meer een marathon. Dat vraagt een heel andere werkwijze!”

Tijdens die marathon maakte Nathan ruim 25.000 foto’s, waarvan hij ongeveer 2.500 foto’s selecteerde en nabewerkte voor publicatie. Het idee om zijn mooiste foto’s van het Songfestival te bundelen in een boek ontstond door het zwarte gat waarin Nathan terecht kwam na het mega-evenement in Rotterdam Ahoy. “Ik heb onderschat hoe groot het zwarte gat na afloop zou zijn. Het voelde alsof je met een hele leuke groep op kamp was geweest en je daarna weer thuis in de realiteit terecht komt. Het project voelde voor mij nog onvoldoende afgerond”, vertelt Nathan. Ongeveer 650 foto’s hebben een plekje gekregen in het boek The Bigger Picture. “Dat is dus nog maar ongeveer 25% van wat ik heb aangeleverd in die hele periode, maar je moet ergens keuzes gaan maken.”

Super Bowl

The Bigger Picture zou eigenlijk alleen in Nathan zijn eigen boekenkast komen te staan als fysieke herinnering aan zijn bijzondere klus, maar toen hij zijn idee her en der vertelde nam de vraag massaal toe. “Zodoende besloot ik het geheel in eigen beheer uit te brengen”, vertelt hij trots. Ook zijn Songfestival-collega’s zijn enthousiast over het fotoboek. “Ik ben super blij dat Sietse Bakker het voorwoord heeft willen schrijven en op de achterkant een quote van Chantal Janzen, Marnix Kaart en Richard van Rouwendaal te vinden is. Ik hoop dat het boek voor vele een mooie herinnering mag zijn aan de grootste televisieproductie ter wereld, hier op eigen bodem!”, aldus de fotograaf.

Het Songfestival kan Nathan nu van zij bucketlist afstrepen. Wat staat er nog op? “Haha, ja goeie vraag. Ik denk de Super Bowl dan maar? Dat lijkt mij ook te gek!”, zegt Nathan, die nóg een Songfestival ook wel ziet zitten. De Italiaanse omroep RAI mag hem bellen, maar hij hoopt dat RAI kiest voor lokaal talent. “Ik denk dat het tof is als de Host Broadcaster de ruimte geeft aan een fotograaf van eigen bodem, zo stimuleer en help je ook weer talent in je eigen land. Maar dat neemt niet weg dat ze mij zeker mogen bellen, het lijkt mij fantastisch om weer te mogen ervaren!”

Het boek The Bigger Picture is nú te bestellen via biggerpicturebook.com.