Måneskin - Italië
Bron: EBU

Måneskin - Italië

Biografie

De Italiaanse rockband Måneskin bestaat uit zanger Damiano David, bassist Victoria De Angelis, gitarist Thomas Raggi en drummer Ethan Torchio. Måneskin is Deens voor ‘Maanlicht’. De band doet in 2017 mee aan de Italiaanse versie van de talentenjacht X Factor. Måneskin eindigt in de finale op de tweede plaats.

Hun deelname aan de elfde reeks van de Italiaanse X Factor levert hun in Italië grote bekendheid op. In november 2017 brengt Måneskin hun debuutsingle uit, genaamd Chosen. Ook brengt de band een cover uit van Beggin' van The Four Seasons uit 1967. Een jaar later volgt hun debuutalbum Il Ballo Della Vita.

Selectie

De Italiaanse zanger Diodato mag Italië in 2020 met Fai Rumore vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival in Rotterdam, maar het Songfestival wordt vanwege het coronavirus afgelast. De Italiaanse publieke omroep RAI besluit om in tegenstelling tot sommige andere landen niet hun inzending in 2021 alsnog te sturen, maar een nieuwe inzending te kiezen via hun preselectie Sanremo.

Op zaterdag 6 maart treden 26 acts aan in de finale van Sanremo. Met het nummer Zitti E Buoni wint Måneskin de wedstrijd. De winnaar van de Italiaanse zangwedstrijd gaat niet automatisch naar het Songfestival. De keuze ligt bij de artiest zelf. Een dag na de overwinning, op zondag 7 maart, maakt Måneskin bekend dat zij Italië zullen vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival 2021 in Rotterdam.

Nummer

Zitti E Buoni betekent Hou je kop en wees stil. Het nummer werd oorspronkelijk geschreven met een andere tekst. De teksten van Zitti E Buoni waren veel grover en minder genuanceerd, maar de scheldwoorden werden er vanwege de regels van het Songfestival uitgehaald. Måneskin roept met hun zelfgeschreven nummer op om trots te zijn op je eigen uniekheid en deze te tonen aan de buitenwereld.

Videoclip