James Newman - Verenigd Koninkrijk
Bron: EBU / Victor Frankowski

James Newman - Verenigd Koninkrijk

Biografie

James Newman wordt geboren op 19 oktober 1985 in de Engelse plaats Settle. Als kind is James al bezig met muziek en maakt hij liedjes met zijn jongere broer John, bekend van hits als Love Me Again en Blame. Op 20-jarige leeftijd verhuist James naar Londen. In 2013 schrijft hij mee aan de hit Waiting All Night van Rudimental en Ella Eyre. Voor het nummer wint James de Brit Award voor British Single of the Year.

Een jaar later schrijft James samen met zijn broer John het nummer Blame voor de Schotse singer-songwriter Calvin Harris. In 2018 brengt James samen met de Nederlandse dj Armin van Buuren het nummer Therapy uit en in 2019 volgt hun tweede samenwerking, het nummer High On Your Love.

Selectie

De Britse publieke omroep BBC schrapt in 2020 hun nationale voorronde en slaat de handen ineen met platenmaatschappij BMG om een artiest te vinden die het Verenigd Koninkrijk wil vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival in Rotterdam. Op 27 februari 2020 wordt onthuld dat James Newman voor het Verenigd Koninkrijk naar Rotterdam zal afreizen met het lied My Last Breath.

Als het Songfestival vanwege het coronavirus wordt afgelast, lijkt het er op dat James geen tweede kans krijgt. De BBC bedankt James op Twitter en spreekt met geen woord over 2021. Pas op 19 februari 2021 kondigt de BBC aan dat James alsnog het Verenigd Koninkrijk zal vertegenwoordigen. “Ik ben zo enthousiast en vereerd dat ik een tweede kans krijg om mijn land te vertegenwoordigen”, reageert James.

Nummer

James Newman zal het Verenigd Koninkrijk in Rotterdam vertegenwoordigen met het nummer Embers. Het uptempo lied werd op donderdag 11 maart 2021 gereleased. "Ik wilde een vrolijk en positief nummer schrijven waar mensen een feestje bij konden houden. Het gaat over de vonk tussen mensen die van elkaar houden", zegt James over zijn nieuwe nummer voor het Eurovisie Songfestival.

Videoclip