Gjon's Tears - Zwitserland
Bron: EBU / Lukas Mäder

Gjon's Tears - Zwitserland

Biografie

Gjon Muharremaj, beter bekend als Gjon’s Tears, is op 29 juni 1998 geboren in het Zwitserse plaatsje Broc. Gjon is van Kosovaars-Albanese afkomst. Al sinds dat Gjon klein is maakt hij muziek. Als 9-jarige jongen zingt Gjon een vertolking van Elvis Presley’s nummer Can’t Help Falling In Love en barst zijn grootvader in tranen uit. Daarvan komt de artiestennaam Gjon’s Tears.

In 2011 doet Gjon mee aan het eerste seizoen van Albanians Got Talent. Hij wordt uiteindelijk derde in de grote finale. Een jaar later doet de zanger mee aan de Zwitserse talentenjacht Die grössten Schweizer Talente. In 2019 doet Gjon mee aan het achtste seizoen van de Franse versie van The Voice. Hij komt terecht in het team van zanger Mika en schopt het tot de halve finale.

Selectie

Op 4 maart 2020 wordt bekend dat de Zwitserse omroep SRG SSR intern Gjon heeft geselecteerd om Zwitserland te vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival 2020 in Rotterdam. Tijdens een songwriting-kamp schrijft Gjon samen met songwriters Xavier Michel en Alizé Oswald en producer Jeroen Swinnen zijn Songfestival-nummer Répondez-moi. Het nummer gaat over je herkomst. Het is een persoonlijk verhaal, omdat Gjon zijn ouders een migratieachtergrond hebben.

De Zwitserse zanger doet het erg goed bij de bookmakers. Gjon staat in de voorspelling van de wedkantoren op een derde plek, totdat het Eurovisie Songfestival 2020 vanwege het coronavirus wordt geannuleerd. De Zwitserse omroep kondigt daarna aan dat Gjon’s Tears in 2021 alsnog Zwitserland mag vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival in Rotterdam met een nieuw nummer.

Nummer

Gjon’s Tears zal in 2021 meedoen aan het Eurovisie Songfestival met het nummer Tout l’Univers. "Ik ben zo blij dat ik dit jaar eindelijk aan Songfestival kan deelnemen en dat ik een positieve boodschap kan verspreiden met mijn nummer Tout l'Univers. Het was belangrijk voor ons om hoop te houden in deze bijzonder moeilijke tijd: we moeten niet opgeven en we moeten sterk blijven", zegt Gjon. Zwitserland stijgt na de release van Tout l’Univers op woensdag 10 maart bij de bookmakers direct naar de eerste plaats.

Videoclip