Hooverphonic - België
Bron: EBU

Hooverphonic - België

Biografie

De Belgische band Hooverphonic bestaat uit zangeres Geike Arnaert, bassist Alex Callier, gitarist Raymond Geerts en toetsenist Geert Noppe. Hooverphonic wordt in 1995 opgericht met Esther Lybeert als zangeres. De samenstelling wisselt regelmatig. Frontvrouw Esther Lybeert wordt na één jaar alweer opgevolgd door zangeres Liesje Sadonius, die een jaar later weer wordt vervangen door Kyoko Baertsoen. Kyoko geeft na korte tijd in 1997 ook alweer het stokje door aan Geike Arnaert, in wie eindelijk een vaste zangeres wordt gevonden.

In 2000 mag de band optreden tijdens de openingsceremonie van het EK voetbal in België en breken zij internationaal door. In 2003 volgt er een Europese tour. Hooverphonic scoort de jaren daarna verschillende hits, zoals Mad About You en The World Is Mine. In 2008 besluit Geike Arnaert de band te verlaten. Twee jaar later komt er pas een opvolger, Noémie Wolfs. Ook zij is geen blijvertje. Hooverphonic wisselt nog tweemaal van frontvrouw, totdat Luka Cruysberghs in 2017 in beeld komt. Ze doet mee aan The Voice van Vlaanderen en belandt in het team van Hooverphonic-bassist Alex Callier, die haar na The Voice bij Hooverphonic haalt. Na het aflassen van het Songfestival wordt Luka aan de kant gezet als Geike wil terugkeren.

Selectie

Vanwege de tegenvallende resultaten op het Songfestival wil België in 2020 een ervaren artiest naar Rotterdam afvaardigen. “Het liefst stuur ik iemand die op dit moment populair is en al wat kilometers op de teller heeft staan”, zegt VRT-muziekcoördinator Gerrit Kerremans in september 2019 tegen Songfestival.be. Kerremans spreekt in het interview van een voorkeurskandidaat, waar zij het aanbod hebben neergelegd om België in 2020 te vertegenwoordigen.

De gedroomde kandidaat blijkt Hooverphonic. In februari 2020 wordt hun nummer Release Me uitgebracht. Als het Eurovisie Songfestival wordt afgelast, is het nog maar de vraag of Hooverphonic in 2021 een herkansing krijgt. De Nederlandstalige omroep VRT en Franstalige omroep RTFB mogen afwisselend de inzending van België kiezen. De VRT was in 2020 aan de beurt, dus de RTFB in 2021. Uiteindelijk komen de VRT en RTFB tot overeenstemming dat de VRT aan zet blijft en Hooverphonic in 2021 alsnog zal deelnemen aan het Songfestival.

Nummer

Hooverphonic zal België vertegenwoordigen met het nummer The Wrong Place. Het nummer is geschreven door bandlid Alex Callier en de Waalse singer-songwriter Charlotte Foret. “Tijdens een schrijfsessie met Charlotte hoorden we Johnny Cash op de radio. Al lachend gaven we onszelf de uitdaging om in de song een stukje tekst over Johnny Cash te zetten. Dat resulteerde in ‘Don’t you ever dare to wear my Johnny Cash T-shirt’. De rest is rond die lyric geschreven”, vertelde Alex tijdens de release van het lied op 4 maart 2021.

Videoclip