Correspondent Duitsland: ‘Het Songfestival leeft hier nog niet echt’
Bron: NDR

Correspondent Duitsland: ‘Het Songfestival leeft hier nog niet echt’

Geschreven door Sebastiaan Boers Laatste update:

Duitsland-correspondent Sebastiaan volgt Jendrik Sigwart in aanloop naar het Songfestival.

Het is nu meer dan één maand geleden dat Jendrik zijn lied voor Rotterdam presenteerde. I Don't Feel Hate is een echte 'Ohrwurm' zoals ik al een paar weken geleden aangaf. De Duitse radiozender Bremen Vier draaide het ook vaak, dus ik ging er stiekem vanuit dat Jendrik de hitlijsten zou gaan binnenstormen. 

Helaas is dat nog niet gebeurd. I Don't Feel Hate lijkt ook van de radio te zijn verdwenen. Waar is het Songfestival-gevoel gebleven? In Nederland leeft het al maanden voor het begin in mei, maar hier in Duitsland lijkt het toch even anders te zijn. Daar spelen momenteel andere zaken, waar nu de focus op ligt. 

Muziek is een goed medicijn. Alleen is het nog even een bittere pil om echt door te dringen bij het grote publiek. Nu ik er over nadenk is het helemaal niet zo fijn om bij de ‘Big Five’ landen te horen. Iedere keer sta je als land automatisch in de finale. Hierdoor kan het dus zijn dat je nummer niet zo opvalt als de nummers in de halve finales. 

Want stel Duitsland zou in één van de twee halve finales staan, dan zou Jendrik misschien veel meer opvallen. Want nu raakt hij een beetje in de vergetelheid. Dat vind ik toch heel erg jammer. Hij heeft een leuk en vooral vrolijk nummer met een goede boodschap. Je moet er misschien een paar keer naar luisteren, maar dan is het een echte Songfestivalhit. 

Ik hoop echt dat de maand mei in het teken komt te staan van Jendrik. Wie weet gaat het dan eindelijk een beetje kriebelen in Duitsland. Want een overwinning zou heel goed zijn voor Duitsland. Natuurlijk is het helemaal leuk voor mij persoonlijk. De vorige editie werd gewonnen door Nederland en nu zou Duitsland kunnen winnen. 

Voor mij als half Nederlander, half Duitser is dat een droom die misschien uit kan gaan komen. Dan moet het wel meer gaan leven. Dus hoog tijd voor meer optredens en interviews in het land. Maar ja Corona speelt ook een grote rol. Veel gebeurd online en niet iedereen is daar zo mee bezig. Mensen zijn heel voorzichtig en letten meer op zichzelf. 

Dus Jendrik, kom op. Je nummer heeft een boodschap een vrolijke melodie en klinkt erg zomers. Hoogste tijd dat je positieve energie overslaat bij de mensen in Duitsland. Daarna is Europa aan de beurt. Europa gaat I Don't Feel Hate omarmen. Dat voel ik gewoon. Het duurt misschien even. Maar straks loopt iedereen I Don't Feel Hate te zingen op straat. Een mooi beeld waarbij ik kan wegdromen.