Correspondent Duitsland: ‘Sympathie voor Jendrik groeit met de dag’
Bron: NDR / Hendrik Lueders

Correspondent Duitsland: ‘Sympathie voor Jendrik groeit met de dag’

Geschreven door Sebastiaan Boers

Duitsland-correspondent Sebastiaan volgt Jendrik Sigwart in aanloop naar het Songfestival.

Elke dag lijkt het wel alsof Jendrik meer sympathie ontwikkelt. De zanger, die volgende maand Duitsland vertegenwoordigt op het Eurovisie Songfestival, is bezig om zichzelf nog meer op de kaart te zetten. Hij gaat meer en meer het gesprek aan om verhalen van mensen te horen. Daar gaat zijn Songfestival-nummer I Don't Feel Hate ook over. 

Langzamerhand krijgt I Don't Feel Hate een echte betekenis. Zo is daar een meisje, Gemma, die met een zeldzame ziekte leeft. Zij krijgt dagelijks te maken met pesterijen en wordt nagekeken. Maar ze besloot om het gesprek aan te gaan. Ze gaf aan wat ze voelde en wat ze graag zou willen. Dat heeft geholpen: één iemand gaf aan zich te schamen en bood haar excuses aan. 

Het is heel mooi om te zien hoe Jendrik mensen een podium geeft. Hij heeft een groot bereik op Instagram. Ik zie voor hem steeds meer de ‘gun-factor’ ontwikkelen. Als de mensen zien en horen hoe hij zich laat zien, dan krijgen mensen wellicht een ander beeld van de vrolijke zanger. 

Een boodschap overbrengen in een nummer is niet altijd even makkelijk. Maar je moet er soms ook open voor staan. Je moet proberen om verder te luisteren dan wat je hoort. In eerste instantie klinkt I Don't Feel Hate natuurlijk als een vrolijk popliedje. Maar luister eens goed naar de tekst! Dan zul je zien en begrijpen waar Jendrik eigenlijk over zingt. 

Ik gun hem het zo om zichzelf neer te zetten in Rotterdam. Het zou echt zo fijn zijn als zijn nummer de hele wereld overgaat. Dat gaat natuurlijk al gebeuren. Maar stel hij zou winnen, dan leert de hele wereld hem kennen. De hele wereld kan dan naar zijn boodschap uit zijn nummer luisteren. Een mooie boodschap die heel mooi verpakt is. 

Je moet alleen open staan om ernaar te luisteren. Toch denkt niet iedereen er zo over. In Duitsland blijft de aandacht enorm beperkt. Waarom dat is, is mij een raadsel. Je zou toch je inzending steunen? Nou ja steunen, er zijn grenzen. Maar Jendrik verdient steun van Duitsland. Ik ben trots dat hij dit jaar zijn land vertegenwoordigt. 

Nu klinkt het heel zoetsappig allemaal. Maar ik neem het echt wat ik hier schrijf. Sinds ik in Duitsland woon, heb ik nog meer interesse ontwikkelt in Duitsland als muziekland. Er is nog zoveel moois te ontdekken. Jendrik is daar een mooi voorbeeld van. Wie had er ooit kunnen denken dat Duitsland zoiets zou sturen?! 

Ik kan niet wachten tot hij Rotterdam zijn nummer laat horen.  Ik weet zeker dat er mensen geraakt gaan worden. Er zijn vast ook mensen die het niets vinden. Maar het blijft het Songfestival. Daar telt de mening van iedereen even hard mee. Gelukkig hebben we allemaal een andere muzieksmaak. Dat is maar goed ook! 

Om deze column nog even positief af te sluiten. Duitsland? Toon even iets meer interesse in jullie inzending. Laat het land zien dat er ook meer in zit. Haal er kracht uit, haal er gelukt uit, haal er blijheid uit. Laat horen dat je achter Jendrik staat. Want dat verdient hij wel. Als ik zijn nummer beluister, krijg ik een glimlach op mijn gezicht.