Duo-column: ‘S10 gaat het Songfestival winnen!’
Bron: AVROTROS / Marie Wynants

Duo-column: ‘S10 gaat het Songfestival winnen!’

Geschreven door Redactie

Vincent en Daniël van Songfestival Update laten hun licht schijnen op de actuele ontwikkelingen rondom het Eurovisie Songfestival 2022 in Turijn en de Nederlandse inzending S10.

Zijn we nog op tijd om de column van vorige week te verwijderen en opnieuw te beginnen? Het is nog nooit gebeurd dat we er al zo snel naast lijken te zitten, Vincent. Eén dag na onze column schoot S10 ineens omhoog bij de bookmakers. Inmiddels staat ze op plek 8! En dat terwijl ik vorige week nog schreef dat het behalen van de top-20 in de finale wel mogelijk moet zijn, maar top-15 al lastig gaat worden. Ik begin dus even opnieuw: S10 gaat winnen! Zo, dan kan in ieder geval niemand achteraf zeggen dat ik winnen ab-so-luut uitsloot. Het zou wel leuk zijn, toch? Laten we ons alvast gaan voorbereiden. Dit keer in Amsterdam? Ik heb het even gecheckt, de Ziggo Dome is nog vrij in mei 2023. Stromae staat gepland op 15 april 2023, maar daarna is de zaal beschikbaar tot 15 juli.

Nou, tot zover S10. We gaan hier in deze column niet alle inzendingen bespreken, want dat gaan we weer doen in 12 points go to. Maar ik wil hier toch stiekem een naam laten vallen, want ik ben geïntrigeerd door de Servische inzending Konstrakta. Ze zingt over het gezonde haar van Meghan Markle en over medische aandoeningen. Ja, een rare combinatie. En in haar act zit ze de hele tijd met haar handen in een bak met water. Het doet mij een beetje denken aan de dames met de diepe decolletés in 2014, dat kan jij je vast nog wel herinneren. Maar toen dook ik verder in de boodschap van In Corpore Sano en wat blijkt: Konstrakta uit kritiek op het zorgsysteem in Servië, omdat artiesten geen gratis gezondheidszorg krijgen. Maar ho, wacht eens even, bespeur ik hier een snufje politiek?

Daniël

Goed werk, Sherlock! Wat betreft politiek denk ik niet dat we daar ons zoveel zorgen om moeten maken. Dat lijkt haast onvermijdbaar in deze tijd. Ik vind het altijd wel goed dat er een boodschap in het nummer zit, maar ik hou ook wel van liedjes met gekke en grappige teksten zoals dat van de Letse inzending Citi Zēni. ‘Instead of meat I eat veggies and pussy’ is zo’n zin uit het nummer Eat Your Salad. Dat is weer wat anders dan kritiek op het zorgsysteem.

Tot slot weer even terug naar S10. We doen het echt verbazingwekkend goed bij de bookmakers. Ik had het zelf niet aan zien komen dat ze zo snel stijgt. We lijken ons geen zorgen te hoeven maken over een finaleplaats. Het is leuk om alvast vooruit te kijken, maar ik denk dat je wel iets te snel gaat met je winnen. En als we dan winnen dan is het toch wel netjes om het Songfestival dan dit keer aan Maastricht te geven, toch?

Vincent

Houdt songfestivalupdate.nl in de gaten voor het laatste nieuws. Volg ons ook op Facebook, Twitter, Instagram en TikTok én wordt lid van onze Facebook-groep!