Duo-column: ‘Al kippenvel voordat we De Diepte hadden gehoord’
Bron: AVROTROS / Thijs Jansen

Duo-column: ‘Al kippenvel voordat we De Diepte hadden gehoord’

Geschreven door Redactie

Vincent en Daniël van Songfestival Update laten hun licht schijnen op de actuele ontwikkelingen rondom het Eurovisie Songfestival 2022 in Turijn en de Nederlandse inzending S10.

Oeh, Ah! Afgelopen woensdag heeft S10 het nummer De Diepte bekend gemaakt in Tuschinski. Jij was erbij toch, Daniël? Ik moet eerlijk zeggen dat ik het moeilijk vind om er een mening over te hebben. Terwijl ik daar normaal nooit moeite mee heb. Het is niet iets wat ik zelf zou luisteren, maar ik vind het zeker niet slecht. Ik heb er geen bezwaar mee dat we het weer in het Nederlands gaan proberen. Tot vorig jaar was ik het eens met het argument dat niemand in Europa het begrijpt, maar sinds ik vorig jaar helemaal losging op het Oekraïense nummer van Go_A heb ik ingezien dat het echt niets uitmaakt.

Helaas zijn online de reacties niet altijd positief. Wat een verschil met de bekende Nederlanders die overal hun mening op televisie verkondigen en het nummer allemaal fantastisch vinden. Ook ben ik altijd heel erg benieuwd naar de andere nummers die naar de selectiecommissie van AVROTROS ingezonden zijn. Waren die echt allemaal slechter? Ik denk niet dat we met dit nummer kans maken om te winnen. Maar wie ben ik? Ik vond Arcade van Duncan Laurence ook maar een middelmatig liedje.

Vincent

Iedereen die er ook maar een beetje toe doet in het Songfestival-wereldje verzamelde zich donderdag in het Amsterdamse Tuschinski voor de presentatie van S10’s nummer. Op jou na, natuurlijk. Ik zat eerlijk gezegd toch wel met knikkende knietjes in de prachtige bioscoop. Gelijk na de aankondiging van S10 legde jij en ik al de link met Sieneke. Je kan ten slotte altijd beter van het ergste uit gaan, want dan kan het alleen maar meevallen. En meevallen doet het zeker, het heeft mij zelfs positief verrast! S10 is een verhalenvertelster en omdat het lied Nederlandstalig is, is het extra lastig om aan heel Europa je verhaal te vertellen. Maar S10 kan dat, daar ben ik na donderdag van overtuigd.

Dat komt niet alleen door het liedje De Diepte, maar gewoon door S10. Voordat wij naar het nummer gingen luisteren, sprak zij met een brok in haar keel de zaal toe. Haar boodschap: blijf dromen, want dromen kunnen uitkomen. We hadden al kippenvel voordat we het liedje hadden gehoord. Als S10 Europa met haar emotie weet in te pakken, dan zitten we goed. Dat gaat dus niet alleen over het liedje, maar ook over alles eromheen. Kan zij de internationale pers inpakken? En zo een publiekslieveling worden? Ik vind het een mooi liedje, maar ik weet niet of het overleeft op het Songfestival. Over een finaleplaats hoeven we niet te twisten, maar daarin gaat het wel lastig worden. Ik durf daar nog geen voorspelling over te doen. Top-20 moet mogelijk zijn, maar top-15 wordt denk ik al lastig.

Daniël

Houdt songfestivalupdate.nl in de gaten voor het laatste nieuws. Volg ons ook op Facebook, Twitter, Instagram en TikTok én wordt lid van onze Facebook-groep!